Új jelszó kérése
Összehasonlítás
E-könyv és e-book
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Capuana, Luigi


Luigi Capuana (1839-1915) olasz író és műkritikus. A realizmus legelső olasz képviselői közé tartozik. Capuana számos jelentős olasz íróra volt hatással, mint Giovanni Verga és a színdarabíró Luigi Pirandello. Ők egyébként Capuana barátai is voltak.
Tehetős szicíliai családban született. Szülei jogi pályára szánták, két évet el is végzett a Cataniai Egyetemen, de hamar Firenzében találjuk, ahol a La Nazione című újság drámakritikusa lesz. Itt kerül szoros kapcsolatba a nagy francia naturalista írókkal, mint Honoré de Balzac és Émile Zola.
Általánosságban szólva elkötelezte magát a "verismo" mozgalom mellett, és mind kritikai mind szépirodalmi műveiben előnyben részesítette a naturalizmust és az objektivitást és kerülte a szimbolizmust. 1877-ben jelent meg első novelláskötete, amit még 14 követ. 1879-ben jelent meg első regénye, a Giacinta, ami egy megtévedt asszony pszichológiai tanulmánya.Másik fontos regénye az 1901-ben megjelent Il marchese di Roccaverdina, amely a bűn természetének kiemelkedő bemutatása.
Habár számos további regény és még több novella és elbeszélés szerzője (köztük gyermekeknek írott darabok is akadnak), mégis ezen két regénye tette széels körben ismertté.
e-Könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában


Sorrend:


Webáruház készítés