Új jelszó kérése
Összehasonlítás
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Esze Dóra


Ismerkedés az írónővel a Népszava újságírói kérdései alapján:

 

- Ön a híres kuruc brigadéros, Esze Tamás leszármazottja. Az is egyfajta megjelölés, ha valaki szenteste jön a világra?
- Az óvoda előtt tegnap beugrottunk a Lehel piacra. Ki van díszítve. A hatéves Peti fiam megjegyezte, karácsonykor a karácsonyfa születésnapja van. És még kié, kérdeztem. A? Mikulásé. És még kié. Nem tudjuk, nem tudjuk. Hát az enyém, válaszoltam, ők pedig azt mondták, akkor te a Jézuskától kapsz ajándékot? Természetesen nagyon sokáig azt hittem, hogy szentestén rajtam kívül senki nem születhetett. Ez a mi napunk, a Kisjézusé meg az enyém? Péter és Henrik. Ikrek. Az egyik visít, a másik búg, az egyik villódzó, a másik nyugodt, de ez sem teljesen igaz, mert időnként tulajdonságot cserélnek, olyannyira, hogy nyáron Henci majdnem szőkére vált; soha meg nem szűnő meglepetés forrásai ők. Hosszú időn át így mutatták be egymást: "A barátom." És úgy kérdezték a gyerekeket a homokozóban a testvérükről, "Az ott a barátod"? Azt hitték, hogy a magyar nyelvben arra találták ki a barát szót, ami köztük van.

- Mindig az volt a vágya, hogy író legyen?
- Néhány éve megtaláltam egy mesét a babáimról, nyolcéves koromból, valószínűleg ennyire minden kisgyerek ír. Azután, jobbára tizennyolc éves koromtól, így képzeltem el az életem, igen. De hosszan nem csináltam semmit, azonkívül, hogy ez, a nemcsinálás igen zavart. Majd egyszer csak, huszonnégy évesen mégis írtam egy regényt. Aztán még egyet. A negyedik után megszülettek a gyerekek, és azon kaptam magam, hogy valami átrendeződött. Nem is értettem. Az Alex és Alex a Föld körül az első kísérlet volt a novellatanulásra.

- Mi nem ment?
- A zaj ezen fokát elképzelni is nehéz. Akkor nem tudtam róla, de utánagondolva igaz, hogy minden regényemet teljes elszigeteltségben írtam. Ilyen többet nem lesz, de ha rájuk nézek, természetesen hozzáteszem, hála legyen érte az Istennek. Most megint a regényírást tanulom. Ez olyan, mint felnőtt fejjel visszamenni a kis faluba, ahol semmi sem változott, mégis minden ismeretlen. Az Ab Ovo könyvkiadót 1996-ban azért kellett ott- hagynom, mert én lettem Vámos Miklós szerelme. 2002-ben aztán ugyanaz, aki miatt el kellett jönnöm, visszahívott, és én ezen meghatódtam. Nagyvonalú, érett gesztus volt. Legelőször Kramer Tamás barátom miatt kerestem fel őket. Még egy sort sem írtam le, amikor egyszer beszélgettem vele, és olvasóként észrevételezte, milyen rendes az Ab Ovótól, hogy komolyan veszi a fiatalokat.

- Áldás vagy átok, ha valaki íróként felesége lesz egy másik írónak?
- Azóta sem tudom felmérni, sokat vagy keveset foglalkoztunk egymás munkájával. Ő extragyors olvasó, én extra-extra lassú. Én az ő kéziratait állandóan halogattam, amit természetesen félreértett, és jól megsértődött, ő az enyémeken végigszáguldott, mint egy rakéta, így én azon pufogtam, hogy nem élvezi ki az ízeket. Ha a javaslattétel vitába fulladt, azt ő rosszul viselte, én pedig nem értettem, mi ezzel a baj. Olyannyira tanácstalan vagyok ebben a kérdésben, hogy azt sem tudom eldönteni, ha most egyszerűen, a hozzá még mindig minden más kollégánál közelebb álló kollégaként jól leteremteném azért, amit szerintem az új kötetében megoldatlanul hagyott, akkor azt úgy fogadná-e, ahogy én azt szánom.


Sorrend:


Webáruház készítés