Új jelszó kérése
Összehasonlítás
E-könyv és e-book
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Linnankoski, Johannes


Johannes Linnankoski (született: Vihtori Johan Peltonen), Orosz Birodalom, (1869 – 1913) finn író, újságíró. Linnankoski a finn nemzeti újromantika egyik legjelentősebb képviselője, magyar fordításban a Dal a tűzpiros virágról és a Menekülés című regénye jelent meg.

Az első finn bestsellernek tartott, 1905-ben napvilágot látott Dal a tűzpiros virágról című könyvét úgy jelentette meg, hogy senki sem tudta, ki rejtőzik az álnév mögött. Hatalmas felzúdulással járt, amikor kiderült, hogy a Don Juan-i életet élő, faúsztató fiúról szóló történetet a politikában ismertségre szert tevő Peltonen írta. Az újromantikát képviselő művet mintegy húsz nyelvre fordították le – magyarra N. Sebestyén Irén – több színpadi mű és film is készült belőle. A két főszereplő, Olavi és Kyllikki nevét akkoriban sok finn kisfiú és kisleány kapta a könyvnek köszönhetően.

Linnankoski később eltávolodott a romantikától és az 1908-ban írt Menekülés című regénye már klasszikus értékű regény. Főszereplője egy idős parasztember, aki a felemelkedés reményében feleségül vesz egy módos, fiatal gazdalányt, aki mástól vár gyermeket. A főszereplő lelki vívódásának és az önmaga felett aratott győzelemének regénye ez.


Sorrend:


Webáruház készítés