Új jelszó kérése

Rogger, Louis Lucien


Aczél Lajos eredetileg Adler néven született 1886-ban. Íróként, újságíróként az Aczél László nevet használta, ami azért fontos, mert ezen a néven "fordította" nyolc Louis Lucien Rogger (illetve L. L. Rogger) néven megjelentett, a párizsi alvilág anekdotikus figurái, kedves csavargók és gátlástalan bűnözők között játszódó detektívregényét. (Egyet Aczél László Lajos néven jelzett fordítóként.)

Ez összesen hat név egyetlen írónak, ami nem akármi, s ehhez még hozzá kell tenni, hogy regényei még életében, így, gondolom, engedélyével is több esetben új címet kaptak a Tolnainál, majd utóbb, a rendszerváltás után is átkeresztelték őket (de hogy miért, nem tudom). Így elmondható az is, hogy nyolc könyve tizenhárom címen látott napvilágot, mindmáig tizenhét kiadásban.

Az Athenaeum detektív és kalandor regényei (később detektívregényei) sorozatban jelentek meg, amely a Nova kalandos regényeivel és a Palladis Pengős-Félpengős regények sorozatával versenyre kelve, s csakis minőségi krimit megjelentetve próbálta meg átvenni az uralmat a szórakoztató irodalom magyar piacán a harmincas években.

Egyik regénye második, Tolnai-féle kiadásában a könyv ajánlója így jellemzi az írót, ügyesen elhallgatva, hogy hazai szerzőről van szó: "Az iskolából egyenesen a harctérre ment, a harctérről, a háború után, újabb kalandokat hajszolt, talán nem is tudatosan, készakarva, inkább a sorsa, a vére kergette polgárember számára tabu utakra, furcsa emberek közé, a párisi "milieu" törvényen kívül álló üldözöttjei közé. Velük élt éveken keresztül, velük csavarogta be Franciaországot és közöttük találta meg későbbi regényeinek a figuráit - sőt, ha nem is élte át velük személyesen a Rogger-regények kalandjait, de maguktól a hősöktől hallotta őket." Ebből kiderül, hogy az író részt vett a háborúban, majd talán külföldi utat tett (a húszas években?), de sajnos semmit sem tudunk arról, hol járt Franciaországban, meddig maradt és mivel foglalkozott. (katherines-bookstore.blogspot)


Sorrend:


Webáruház készítés