Új jelszó kérése
Összehasonlítás
E-könyv és e-book
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Werfel, Franz


Franz Werfel (1890 - 1945) néhány azonnal világsikerű regénnyel a prózairodalom legnagyobbjai közé emelkedett. A "Musa Dagh negyven napjá"-nak megjelenése óta már-már élő klasszikusnak tekintette a nemzetközi közvélemény. A Verdiről írt nagy terjedelmű, stílusában is művészi könyvét az akkor divatos életrajzregények legjobbjának vallotta a kritika. A "Halljátok az igét" ótestamentumi tárgyú történelmi-lélektani nagyepikában a zsidó vallásos hit mélyről jövő vallomását ismerték fel, a nem sokkal később kelt "Bernadette" pedig a katolikus hitre megtért, a miszticizmustól is elragadtatott lélek maradandó értékű és hitelű hitvallása volt.
Kétségtelenül Werfel legfőbb műve ennek az örményirtásnak a regénye, a "Musa Dagh negyven napja". Romantika, realizmus, lélektanismeret, erkölcsi felháborodás vegyül egyenlő mértékben a lebilincselő és nagy indulatokat keltő krónikában.
A XX. század két nagyszerű hitvallását köszönhetjük ennek a lelki egységnek. A "Halljátok az igét" biblikus történet és történelmi regény. Jeremiás próféta életregénye, a népszónoké, aki figyelmeztet a veszedelmekre, de amikor azok bekövetkeznek, akkor felismeri saját vigasztaló szerepét. Vallomás a zsidó hit mellett. És ezzel párhuzamosan a "Bernadette" keresztény hitvallás. A legendákhoz közel álló, a keresztény miszticizmus élményét életre keltő történet. A két hitvallás együtt érvényes.
A XX. század egyik múlhatatlan klasszikusa volt. (Hegedüs Géza)


Sorrend:


Webáruház készítés