Új jelszó kérése

Lorre, Charles


Nagy Károly (1909-1942) fájdalmasan fiatalon vesztette életét ukrajnai munkaszolgálata alatt. Nagyon-nagyon keveset tudunk erről a tehetséges fiatalemberről, aki - ha a sors kegyes hozzá - nagyobb karrier előtt állhatott volna, mint Rejtő Jenő...

Rövidke élete ellenére gazdag életművet hagyott ránk, számos írói álnévvel, mint: Charles Lorre, Charley Long, Charles Greaph, Kockás Pierre és Roney Roppe.

A Neked adom… című verseskötete 1928-ban jelent meg a Szivárvány irodalmi vállalat kiadásában. A dátummal jelzett költemények egyikének a címe Tizenkilencedik születésnapomon (1928. február), így a költő születési évét 1909-re tehetjük.

Ma már ritkaságnak számít a szerelemmel vívódó ifjú verseinek kis gyűjteménye, érdemes idéznünk az előszavát: „Midőn másfél év előtt »Az élet renegát«-ját útnak indítottam, Karinthy Frigyes mesterhez fordultam előszóért. Abban a kitüntetésben részesített, hogy »Előszó«-ként levelet írt hozzám, melyben nem tudta végleg eldönteni, hogy első verseim tehetségtelenül jók vagy zseniálisan rosszak-e? Azonban rámutatott bizonyos korán mutatkozó oroszlánkörmökre. Köztudomású, hogy Karinthy Frigyes kritikái tárgyilagosak. A »Neked adom…« című verses könyvemben igyekszem bebizonyítani, hogy a Mester által felfedezett oroszlánkörmök megerősödtek. (Budapest, 1928. október – Nagy Károly)”

A Magyar Könyvészet jegyzéke 156 bűnügyi, kalandos és többségében légiós kisregényét közli.

Kockás Pierre alakja a vidám magyar légiós regény egyik klasszikus figurája. Aki szereti Rejtő Jenőt és P. Howardot, imádni fogja Charles Lorre-t és Kockás Pierre-t egyaránt (a Kiadó)


Sorrend:


Webáruház készítés