Új jelszó kérése

Maderspach Viktor


Márai Sándor jegyezte fel róla, hogy egyik legjobb, ugyancsak erdélyi származású barátjával valahányszor találkozott, a gyöngédség nála legfelső fokaként búcsúzáskor rettenetes karjaival mindig átnyalábolta és jól megrázta, mondván: also stirb nicht! (meg ne halj!). Addig, míg együtt viszont nem látják a felszabadított Erdélyt.... Amikor végre a második bécsi döntéssel Észak-Erdély visszakerült Magyarországhoz, a 65 éves ember azonnal kérvényezi tiszti reaktiválását. Nagyvárad felé tartva éri fatális baleset az autót, onnan szállítják Budapestre, ahol a következő napon sérüléseibe belehal. Igen kegyes hozzá a Mindenható: Kolozsvár, Kassa, Szabadka felett magyar zászló leng, Magyarországon még kék az ég ...

Maderspach Viktor jó tollú író is. Vadászati könyvei: Havasi vadászataim, Páreng-Retyezát, A medve (poszthumusz kötete) rendkívül olvasmányosak, s mind a mai napig frissek, érdekesek, elevenek. Átélt élményeit a valósághoz szigorú tárgyilagossággal és hűséggel, de ugyanakkor színesen, érdekfeszítően jeleníti meg.

Cinkotán, az Ilona-telepi temetőben nyugszik. Ha oly sokan nem is tudják: nemcsak jelentős, fontos íróként – nagy nemzeti hőseink egyikeként is. (www.fsz.bme.hu)


Sorrend:


Webáruház készítés