Új jelszó kérése

Stevenson, Robert Louis


Robert Louis Stevenson Edinburghban született 1850. november 13-án. Mérnökcsaládból származott, s neki is ezt a pályát kellett volna választania. Ő azonban nem érzett elég elhivatottságot ehhez, s végül jogra iratkozott be az edinburgh-i egyetemen, bár igazából jogász sem akart lenni, csak az irodalom érdekelte. Még gyerekkorában tüdejét tbc támadta meg, így sokat betegeskedett. A betegágyban töltött időt arra használta fel, hogy különböző regényes történetekkel szórakoztatta önmagát, s ezek közül néhányat anyjának le is diktált. Később aztán tudatosan is igyekezett elsajátítani az írás mesterségét, Shakespeare Hamletje, Dumas regényei, Whitman versei és Montaigne esszéi voltak kedves olvasmányai. Első cikkei egyetemi évei alatt a The Edinburgh University Magazine és a The Portfolio című lapokban jelentek meg.

Egészségi állapotának időnkénti rosszabbodása miatt Stevenson sokat utazott, kereste a gyógyuláshoz szükséges klímát. 1881-ben a svájci Davosban töltött hosszabb időt, ekkor írta meg mindmáig talán legolvasottabb regényét, A kincses szigetet, amely 1881-82-ben a Young Folk hasábjain jelent meg folytatásokban. Az izgalmas fordulatokban bővelkedő kalandos kalózregény méltán vált az ifjúsági irodalom egyik klasszikusává, s filmen is többször feldolgozták.


Írói munkásságának megítélése sokáig ingadozott, halála után munkáit sokan modorosnak és másokat utánzónak tartották, vagy csak egyszerűen besorolták az ifjúsági írók közé. A múlt század második felétől azonban már sok kritikus felfedezte benne az erőteljes és eredeti hangú írót, akinek szárnyaló fantáziájú műveiben mesteri módon keverednek a romantika és a realizmus elemei. (Sarudi Ágnes)
e-Könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában


Sorrend:


Webáruház készítés