Új jelszó kérése
DigiBook e-Book olvasó szállítás

2017. évi szállítási információk:

Ha a FoxPost csomagautomatáit választja, e-könyv olvasóját INGYEN szállítjuk!

FoxPost csomagautomaták 50 helyen

A GLS 20.000.- Ft feletti megrendelését 890.- Ft-ért szállítja házhoz vagy csomagpontra,

idén a Pick-Pack Pontra történő kiszállítást nem javasoljuk. 

KOBO Aura ONE - világújdonság!

A KOBO Aura ONE        a világ első változó színű háttérvilágítással szerelt, 330 DPI felbontással, 20 cm-es képátlójú MEGÉRKEZETT!

KOBO Aura ONE színes háttérvilágítással

Termékajánló
Kiemelt Partnereink

Icarus readers

Icarus brandlogo

Energy Sistem

 Energy Sistem brandlogo

Támogatóink

Büszkén tudatjuk minden kedves érdeklődőnkkel és vásárlónkkal, hogy e-könyveink kiadását immár a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja!

NKA logó

Termék részletek


Hunyady Sándor: Páger és a motorbicikli_EPUB

Hunyady Sándor: Páger és a motorbicikli_EPUB
740 Ft

Hunyady Sándor: Páger és a motorbicikli

E-könyv EPUB formátumban

 

Bizonyára ismerik azt a történetet, amelyben a főhős új motort vásárol, de izgatottságában elfelejti megkérdezni, hogy miként lehet megállni a motorral? Nos, ebből a kötetből - bár nem első kézből -, de megtudjuk, hogy a történet Páger Antallal miként esett meg és Hunyady Sándor miként örökítette azt meg.
S ugyan majd' egy század választ el a kötet írójától, ám olyan nagyszerű színészekről olvashatunk itt, mint Bajor Gizi, Tolnay Klári, Páger Antal. Igen, élő és mai történetek, szórakoztató színházi pletykák és vívódás a színház és a közönség viszonyáról, melyet színez és színez a teátrumot létrehozók széles köre. (a Kiadó)


e-Könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

 • Részlet az e-Könyvből:

  EBÉD KARINTHY FRIGYESNÉL
  A Lágymányos csudálatosán kiépült néhány esztendő alatt. A régi pocsolyák helyén hétemeletes bérpaloták emelkednek. Ez Budának, sőt Pestnek is a legmodernebb része. A lágymányosi házak már az amerikai technika minden komfortjával épültek. Bubifrizurás házak, az utolsó évtized divatja szerint inkább vasból, mint kőből, központi fűtéssel, meleg vízzel, a régi padlások helyén üvegtetejű műteremlakásokkal. Ezen a vidéken van a Verpeléti út. Ebben az utcában lakik Karinthy Frigyes, a 22-es számú bérpalota manzárdján, olyan magasan, hogy az embert szédülés fogja el, ha kinéz az ablakon.
  Az egyenletesen meleg, központi fűtésre berendezett lakásban nyoma sincs semmiféle bohém levegőnek. Nagyon rendes, gondosan ápolt minden. A bútorok szimmetrikusan állanak a helyükön. A parkett ragyog, a fotelek hátán kis csipketerítők.
  Maga Karinthy Frigyes nem lenne pedáns. Ez a nagy rend a feleségét jelenti, aki - Karinthy szenvedélyes olvasóit bizonyosan érdekli, hogy milyen a felesége - a magos termetű nők ritka fajtájába tartozik: magos, és mégis teli van gráciával. Arankának hívják. A bőre sötét, mint egy indián nőé. Fényes, fekete haja van, és fényes, fekete szeme, mint a diókompótban a fényes, fekete dió. Fehér foga villog. Elegáns. Van benne valami férfias és ördögi, különösen amikor veszekszik, furcsa, egy kicsit rekedt hangján, olyan tökéletesen, hogy az már művészet, és nem indulat.
  Amikor negyed háromkor beállítok ebédre, akkor is dúl a vihar. A légfűtéses, ragyogóan ápolt lakásnak különös tartalmat ad ez a féktelen veszekedés. Kár, hogy a vita témája magánügy: a dialóg (két eszes ember párbaja), minden riposztjával, veszedelmes ötletével, vehemensen támadó szellemével a legmagasabb fokú színpadi párbeszéd, ha le lehetne írni, bizonyosan sokkal érdekesebb lenne a róluk szóló riportnál.
  De mit számít a legindulatosabb epizód, ha a férj és feleség egyszerre csak elneveti magát, a szemük összetalálkozik egy pillanatra, észre sem vették, hogy egyszerre vettek észre valamit. Hiába kiabálnak, csak ott van igazi baj, ahol a férfi és az asszony az értelem külön emeletén beszélnek.
  Zöldborsólevessel kezdődik az ebéd, és parmezános karfiollal folytatódik. Az asztalnál ott ülnek a különböző összeállítású gyerekek. Karinthy első házasságából, az első feleség első házasságából. Az egyik teríték üres. A második házasság gyümölcse, a színházi lapok viccrovata által híressé tett Karinthy Cini még nincs itthon. (Ö maga mondta egyszer méltatlankodva: „Azok az ökör szerkesztők minden hülye viccet az én számba adnak.”) Cini nyolcesztendős, és a birodalmi németek iskolájába jár (hogy igazán jól megtanuljon németül), a Lágymányosról a Damjanich utcába, kerek egyórás villamoson való utazás, ha egy kicsit rosszul megy a dolog.
  A német iskola az asszony ötlete volt. Ez is vitára ad alkalmat. Karinthy azt mondja:
  - A cél mindenesetre nemes. A fiú meg fogja tanulni a legszebb német nyelvet, viszont belépusztulhat abba, hogy a fél életét villamoson tölti.
  A vijjogó válasz nem késik. A zivatar újra kitör. Ebben a viharban érkezik meg maga a híres Cini. Nem köszön, a kabátját sem veti le. Egyenesen a telefonhoz megy. Leemeli a kagylót:
  - Mit akarsz? - kérdi az apja.
  Cini az elkényeztetett gyermek impertinenciájával feleli:
  - Telefonálok a Lipótmezőre. Itt olyan lárma van, mint az őrültekházábán.
  Istenem, az ilyen viccért más famíliában biztosan irtózatosan megraknák Cinit. Itt más a metódus. Talán okos is, hogy nem kap ki a birodalmi németek iskolájának növendéke, hanem érveket hall, amelyek arról próbálják meggyőzni, hogy a viselkedése helytelen. Furcsa dolog. Abból is természettudományos vita fejlődik, hogy Cini ujjáról lemosható-e a tintafolt vagy nem? A legfiatalabb Karinthy egy darab ideig az apja eszére emlékeztető, éles logikával védekezik, míg végül megadja magát a túlerőnek, és visszavonul a fürdőszobába.
  A karfioltól kezdve Manci, a szobaleány szolgál föl az asztalnál, ő hozta haza Cinit az iskolából. Különös, hogy a ház nagyon is modern és elegáns asszonya régimódian tegezi Mancit, aki nagyon sikkes szobalány, fekete-fehér dresszében olyan, mint egy begyes, kis szőke fecske.
  Mancin érzik, hogy szenvedélyesen szereti a helyet, ahol szolgál. Szereti a tónust, a módot, ahogy bánnak vele, szereti, hogy emberszámba veszik. Karinthy újévi naptárnoteszeket hozott haza az Athenaeumból. Kiszedi a noteszeket rengeteg holmival, töltőtollal, ceruzákkal, öngyújtóval megrakott zsebeiből. Mindenki kap egy noteszt. Manci is, mint a gyerekek.
  Az ebédet sűrű csöngetések zavarják. Számlákat hoznak. (A hitelezők megtanulták, hogy ebben a házban későn ebédelnek.) Rengeteg számlát, a legváltozatosabb területről. Villanyszámlát, gázszámlát, könyvszámlát, ruhaszámlát, részletszámlát ingért-harisnyáért, írógépért, zongoráért és gramofonért.
  Karinthy bizonyos időn túl nem veszi elő a pénztárcáját. Bánatosan mondja:
  - Nincs. Nem megy tovább. Küldjék el. Jöjjön máskor. Kedden, esetleg már szerdán!
  Nevet a viccén. Aztán nekibúsulva fejti ki, hogy túl van szervezve. Többet költ, mint amennyit keres. Ez lehetetlenség. Bele fog pusztulni, hogy szét kell forgácsolnia magát a pénzkeresésben. Nem lehet olyan veszedelmes a dolog. Karinthy nem úgy néz ki, mint a pusztulásnak induló ember. Ideges és szórakozott. De azért rendkívül izmos és friss. Nekem mindig nagyon vonzó volt, most pedig, negyvenéves korára, hogy meghízott egy kicsit, egyenesen csinos ember lett a furcsa, érdekes fiúból. Elhiszem, hogy elnyúzza a sok apró cikk, az újságírás. Hanem azért...
  Sok magyar írót ismerek személyesen. Sokat igen nagyra becsülök közülük. De mintha valamennyinek érezném a korlátját, amin túl nem fog soha kiönteni. Karinthy Frigyesnél el sem tudok képzelni ilyen határt. Valami meglepetést sejtet benne. Az isten tudja, miért. Talán a kedélye, a fizikuma, a szeszélye, a nyugtalansága teszi, hogy fogadni mernék rá a Derbyben.
  …Három óra tájban vége az ebédnek. Feketét kapunk (a jó háztartás próbája, hogy pótkávé nélküli, korrekt feketét). Most is folyton csöngetnek. De ezek a csöngetések alig hallható, félénk, kis morzejelek. Ezek már nem hitelezők. A koldusok csöngetnek ilyen szerényen. Azok is. Kéregetők. Ismerhetik ennek a Verpeléti úti lakásnak a természetét, hogy megreszkírozzák a hat emeletet. Két csöngetés egymás után.
  - Ki ez a második? - kérdezi Karinthy.
  Manci jelenti:
  - Ez is egy szegény ember. Az elsőnek adtunk ebédet. Ez valami régi ruhákat kért. Mondtam, hogy most nem érek rá válogatni. Elment. De megígérte, hogy hat órára visszajön.
  Karinthy finom füle rögtön érzi a viccet. Nevet:
  - Na, csakhogy „megígérte”. Még jó, hogy nem rendelt minket oda valahová.
  Most megint csöngetnek. A szobalány kinéz az előszobába.
  - Kicsoda?!
  Manci visszajön, megáll az ajtóban. Kacag. Ö is érzi a helyzet humorát:
  - Egy harmadik szegény ember.
  Mind nevetünk az asztal körül. Cini, a nyakába kötött hosszú szalvétafülekkel, úgy hahotázik, mint egy őrült.


  e-Könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

 • Cikkszám
  9789633648001
Webáruház készítés