Új jelszó kérése
DigiBook e-Book olvasó szállítás

2017. évi szállítási információk:

Ha a FoxPost csomagautomatáit választja, e-könyv olvasóját INGYEN szállítjuk!

FoxPost csomagautomaták 50 helyen

A GLS 20.000.- Ft feletti megrendelését 890.- Ft-ért szállítja házhoz vagy csomagpontra,

idén a Pick-Pack Pontra történő kiszállítást nem javasoljuk. 

KOBO Aura ONE - világújdonság!

A KOBO Aura ONE        a világ első változó színű háttérvilágítással szerelt, 330 DPI felbontással, 20 cm-es képátlójú MEGÉRKEZETT!

KOBO Aura ONE színes háttérvilágítással

Termékajánló
Kiemelt Partnereink

Icarus readers

Icarus brandlogo

Energy Sistem

 Energy Sistem brandlogo

Támogatóink

Büszkén tudatjuk minden kedves érdeklődőnkkel és vásárlónkkal, hogy e-könyveink kiadását immár a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja!

NKA logó

Termék részletek


Gaár Vilmos: Beismerés és Elismerés_EPUB

Gaár Vilmos: Beismerés és Elismerés_EPUB
340 Ft

A beismerés és elismerés közti különbséget már 1848 előtti jogunk is ismerte. Frank Ignácz „A közigazság törvénye Magyarhonban" czimü müvében a bíróság előtt tett beismerés (az ő terminológiája szerint vallomás) mellett felemliti a peren kivül tett vallomások közt a kötelező leveleket is (i.m. 418. §.), a melyekről azt tanitja, hogy ha „az adós tartozását elismeri és uj kötésre lépvén, azt megerősíti, vagy átváltoztatja; ilyen esetben az első kötelesség, mivel természetes igazságra támaszkodik, a második ujabb vállalatnak elegendő és helyes oka lehet;" továbbá, „hogy a vállalat okát (értendő alatta a causa) a kötelező levél említse, nem szükséges‘ (i. m. 300. §.).
Mai jogunkban is a bírói gyakorlat az elismerést önálló kötelmi jogalappá fejlesztette. Így a maros-vásárhelyi királyi ítélőtábla kimondotta, hogy az összeszámolás érvényes jogczimet képez és az összeszámolást elfogadott alpereseket elmarasztalta. A Curia ezt az ítéletet helybenhagyta, mert az alperesek a kötelezvényben elismerték, hogy az ott kitett összeggel felperesnek tartoznak.1 Más esetben a Curia úgy nyilatkozott, hogy alperesnek a jogczim hiányára fektetett védekezése figyelmet nem érdemel, mert az okiratban az összeszámolás ténye meg van említve.2 A hagyaték tárgyalás során történt kijelentés, ha jogról való lemondást foglal magában, többé meg nem másítható s ennélfogva nem áll többé az ekként nyilatkozott félnek jogában - a fentebbi nyilatkozattól eltérőleg - az előbbi állapot vagy tények alapján oly jogokat, melyekről a hagyatéktárgyalásnál tett nyilatkozata folytán lemondott, érvényesíteni.3 Oly esetben, midőn a nagykorú a kiskorúságában tett kötelezésének érvényét elismeri, a kiskorúság alatt vállalt kötelezettség érvénytelenségére többé nem hivatkozhatik.4
Mindazáltal a beismerés és elismerés fogalmának egymástól való elhatárolása a sommás eljárásról szóló 1893. évi XVIII. t-cz. érdeme, mert ámbár csak a perben tett beismerés és elismerés ismérveit állapítja meg, mégis ezáltal alkalmat és módot nyújtott arra, hogy a peren kívüli elismerés mint kötelmi jogalap minél kiterjedtebb mérvben helyet nyerjen kötelmi jógiinkban; viszont pedig a peren kívüli beismerés is mint bizonyító ok megfelelő méltatásban részesüljön.
Az alábbiakban előbb a bíróság előtti beismeréssel és elismeréssel foglalkozunk, azután pedig a bíróságon kívüli beismerés és elismerés közti különbséget fogjuk taglalni.
e-Könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

  • Cikkszám
    9789633646472
Webáruház készítés