Új jelszó kérése
DigiBook e-Book olvasó szállítás

2017. évi szállítási információk:

Ha a FoxPost csomagautomatáit választja, e-könyv olvasóját INGYEN szállítjuk!

FoxPost csomagautomaták 50 helyen

A GLS 20.000.- Ft feletti megrendelését 890.- Ft-ért szállítja házhoz vagy csomagpontra,

idén a Pick-Pack Pontra történő kiszállítást nem javasoljuk. 

KOBO Aura ONE - világújdonság!

A KOBO Aura ONE        a világ első változó színű háttérvilágítással szerelt, 330 DPI felbontással, 20 cm-es képátlójú MEGÉRKEZETT!

KOBO Aura ONE színes háttérvilágítással

Termékajánló
Kiemelt Partnereink

Icarus readers

Icarus brandlogo

Energy Sistem

 Energy Sistem brandlogo

Támogatóink

Büszkén tudatjuk minden kedves érdeklődőnkkel és vásárlónkkal, hogy e-könyveink kiadását immár a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja!

NKA logó

Termék részletek


Salvadore Cammarano: A trubadur_EPUB

Salvadore Cammarano: A trubadur_EPUB
340 Ft
  • Részlet az eKönyvből:

    Nagy mesterművekben mindenféle emberfia talál megcsodálni valót. A legművészibb nyakéken is csak a csillogás fog tudva tetszeni az afrikai bennszülöttnek. Képtárban a bourgeois nem a forma-eszmét keresi az alkotásokon, hanem a tartalmat és tudatosan csakis azt élvezi, ha „természethűség”-et fedez föl. De azért minél szebb a nyakék, minél kiválóbb a kép, naiv szemlélője mégis csak annál jobban fogja rajta a csillogást, illetve a tartalmat csodálni. Mert ha nincsen is tudatos művészi képessége, de ösztönében a naiv, a képezetlen ember is megérzi a szépséget és szépségben a nagyságot. Így vagyunk Verdi operáival is. „A trubadur” zenéjét már nagyszüleink is betéve tudták, hiszen üldözte az őket a kioszk-bandák műsorától a kintornákon át le a suszterinas füttyéig mindenütt, – és legtöbben szeretik is ezt a muzsikát megszületése óta mai napig. Az sem ártott neki, hogy mindenkinek a könyökén nő ki már: ősereje van, olyan, mint a kőzetek, a fák, az örökké újra tavaszodó virágerdők. „A trubadúr” öreg opera már, de közkinccsé vált zenéjének nincs kora; nem holmi jól konzervált idős szervezet, hanem örökifjú, mint az élet vizében fürdő tündérek. Verdi melódiái az olasz népdal gyökeréből nőttek és oda ismét gyökérként visszaeresztették ágaikat. Ezt jórészt mindenki tudja, érzi, de – esztétikai műveltség híján – kevesen sejtik, hogy mi az, ami a melódia-gazdagságon és -varázslatosságon fölük olyannyira lenyűgözi az egyszerű hallgatót is Verdi operáiban. Erre próbálunk röviden megfelelni.
    Verdi operái nem egyszerű dallam-egyvelegek, mint ahogy az operaművészet egyetlen kiváló alkotása sem az. És pedig három oknál fogva nem. Először is: a jó opera minden dallama híven jellemzi azt a drámai személyt, amely a dallamot énekli és azt a drámai helyzetet, amelyből a dallam fakad. Közös drámai helyzetek zenéi közös karakterűek, mint ahogy pl. nagy szerencsétlenség alkalmával a jelenlévők érzései nagyjában közösek; de mint ahogy az egyező érzések más-más alakban törnek ki a különböző jellemű emberekből, úgy a zenei helyzetek átfogó közösségei is a személyek más-más zenei jellemén át tükröződnek. Egy-egy jelenet muzsikája: zenedrámai egység; egy-egy személy muzsikái: zenelélektani egység. Minden drámai személy külön-külön épület, melynek téglái az illető személyből fakadó ének egyes frázisai. Ha több személy ugyanazt énekli, abban a bizonyos helyzetben az jellemzi őket, hogy fontosabb az egybefogó közösségük, mint a különbség, ami elválasztja őket. „A trubadúr” I. részét befejező nagy tercettben pl. Manrico és Leonóra közös dallamot énekelnek (16. sz. kótapélda): ugyanaz a drámai helyzet és ugyanaz az érzés mozgatja mindkettőjüket (szemben Lunával). Nem azért éneklik egyazon dallamot, mert közösen jólesik nekik Verdi gyujtó áriáját fújni, hanem azért, mert ott a helyzet egy közös drámai és egyéni érzésben egyesíti őket. Nem részletezhetjük a zenei jellemeket, csak egyes kiemelkedő vonásokat említünk meg. A gróf parancsoló és hajthatatlan vasjelleme a recitativ részekben váratlanul beálló érces desz-dur akkordból harsog elő, határozott férfiasságát, állandó tettrekészségét a 15. sz. dallamban külön megjelölt (gyakran visszatérő) motívum hangsúlyozza ki. Manricoban a szerelmes vitéz sorsüldözöttségét a mollal megszínezett dúr jellemzi (molldúr), akaraterejét a mondat végén, olya gyakori, kardvágásként lefelé sujtó oktávlépés (tbny. g-ről g-re). Leonórában a legnemesebb nő került az átkos végzet vasfogai közé; nem tehet mást, mint hősiesen megadni magát sorsának: de addig, míg idejut, végigjárja a hűséges szerelem tragikumának minden lépcsőjét, állandó extázisban él, lélegzete minduntalan elakad, pulzusa gyors és egyenetlen, zenéjét tehát elsősorban a folytonosan visszatérő sóhaj-motívum (11b. külön megjelölt része) és a dallamot megszakító rövid szünetek jellemzik. És i. t.

    eBook a Digi-Book kiadásában

  • Cikkszám
    9786155306075
Webáruház készítés