Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Összehasonlítás
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Termék részletek


Németh János Pál: The Dotfather_EPUB

Németh János Pál: The Dotfather_EPUB
740 Ft

Az edutainment műfaja hazánkban még nem annyira ismert és kedvelt, mint a műfaj névadó nyelvterületein, az angolszász országokban. A műfaj az education (=nevelés, oktatás) és entertainment (=szórakozás, időtöltés) szavak házasításából ered. Azt fejezi ki, hogy lehet szórakoztatva is oktatni és regényolvasás közben is tanulni. A műfaj kényes egyensúlyt feltételez a sztori, a történet és az azt megszakító, magyarázó részek közt. Kevesen tudják ezt az egyensúlyt megtalálni. A Szerzőnek, Németh János Pálnak ez sikerült (a Kiadó). Előszavában ekként vall a könyvről:

 

Amikor az Üzleti informatika tárgyat tanítottam főiskolai BA-szintű közgazdász hallgatóknak, azzal szembesültem, hogy a hallgatók nem csupán az informatikai részt értik meg nehezen, hanem a mögötte meghúzódó közgazdasági, üzleti, vállalkozási és vállalati ismereteik sem eléggé gyakorlatiasak ahhoz, hogy ezt a két világot a tárgy keretein belül össze tudják kötni.
Ekkor fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy egy olyan könnyed hangvételű ismeretterjesztő könyvet írjak, amelyben egy hétköznapi történet keretein belül, hétköznapi figurák segítségével teszem közérthetővé az üzleti informatikát és azokat a gazdasági, vállalati tevékenységeket, amelyeket támogat. Rejtő Jenőtől és az Üvegtigrisből ihletet merítve törekedtem rá, hogy a történet elég szórakoztató legyen ahhoz, hogy a téma iránt kevéssé érdeklődők is végigolvassák és így alapszinten megértsék a témát. Azok számára, akiket mélyebben érdekel az elméleti háttér, minden fejezet végén összefoglaltam a tanultakat, nem regényes formában. A könyv szerkezete ezáltal két részre oszlik, a regényes részt fejezetenként követi az elmélet, azért, hogy minél szorosabb legyen a kapcsolat és közvetlenül lehessen kötni a tanultakat a könnyebben emészthető történethez. Ebből is adódik, hogy ez a könyv se nem regény, se nem tankönyv. Éppen ezért nem javaslom senkinek, hogy egy gondosan szerkesztett tankönyv helyett olvassa vizsgára készülve. Végképp nem gondolom, hogy a regényes rész versenyre kelhet bármilyen szépirodalmi művel.
A könyv megírásakor az informatikai szakmai-elméleti gondolati ívben és tartalomban Gábor András és munkatársai: Üzleti informatika (Aula Kiadó, 2007) című könyvét vettem alapul és használtam fel.
Németh János Pál
eBook a Digi-Book kiadásában

 • Részlet az eKönyvből:

  Tóni titokban örült annak, hogy nem ment minden simán, mert így felvezethette következő nagy témáját.
  - Remek munkát végeztetek, különösen, ami a folyamatokat illeti. Azt kérem most tőletek, hogy nézzétek át ezeket a feladatokat most teljesen új szemszögből Hogyan csinálnátok mindezt, ha most először kellene csinálnotok?
  - Akkor lebuknánk, Tóni és a sitten gondolnánk végig az egészet. - vicceskedett Batyu a többiek nagy örömére.
  - Nem erre gondoltam! Ne azt gondoljátok végig, hogyan csinálnátok, ha kezdő pancserek lennétek! Szakértő szemmel nézzétek végig a tevékenységeket és ne kössön meg titeket az, hogy esetleg már évek óta egy módszer szerint csináltok valamit. Arra figyeljetek, hogyan lehetne egy tevékenységgel maximalizálni a nyereséget, minimalizálni a veszteséget és mitől lesz egy meló egyszerű, jól átlátható és a többiek munkájához jól kapcsolható. Az is fontos, hogy egyértelmű legyen a teljes folyamat felelőse. Arra kérlek titeket, hogy minden tevékenységünket teljesen és radikálisan alakítsátok át, hogy sokkal jobb eredményeket érjünk, el és sokkal több pénzt keressünk a nap végén!
  - A sok pénz jól hangzik, főnök, de mégis hogyan fogjunk neki? - kérdezték szinte egyszerre, lényegesen több érdeklődést mutatva, mint az esti melókról adott élménybeszámolók közben.
  - Furán fog hangozni, de először egy víziót kell alkotnotok, amelyben megálmodjátok a tökéletes folyamatot, majd azonosítjátok a nehézségeket a jelenlegi folyamatban, amitől azok nem tökéletesek. Ha ez megvan, akkor már csak az új folyamat részleteit kell kidolgoznotok és onnantól kezdve aszerint működnötök A lehetséges informatikai támogatásról se feledkezzetek el.
  Cefrében buzgott a tettvágy, amit nehezen tudott magában tartani: - Semmiképpen nem feledkezünk meg róla, Tónikám, de előbb én azzal a múlt héten elbugázott almapálinkával kezdeném a vízióalkotást, ha nem bánod. Tóni egyetértőleg bólintott, Cefre a pálinka után nézett, a többiek Cefre után, majd követték az udvarra, ahol már várta őket az a bizonyos kolbászos pizza.

  Mit tanított Tóni?
  Az intelligens irodai rendszerek legfontosabb feladata a dokumentum- és kommunikációbázisú tevékenységek, valamint a csoportos munkavégzésre irányuló tevékenységek integrációja. Az elmúlt években jellemző lett a papíralapú dokumentumok mellett a digitálisan rögzített dokumentumok túlsúlya és ezek kezelésének feladata. A modern vállalatoknál a versenyképesség növelése, a termelékenység és hatékonyság fokozása, valamint az ezekkel járó belső szervezeti átalakítások megkövetelik az egyre kevesebb emberrel működő munkacsoportok megalakulását és ezáltal informatikai támogatásukat is. A csoportmunka támogatás olyan technológia, amelynek célja az együttműködés, az ember-számítógép és a számítógép-számítógép közötti interakció támogatása a digitális média segítségével.
  A munkacsoportokat három tevékenység jellemzi: kommunikáció, kollaboráció és koordináció. Groupware-nek nevezzük azt az információtechnológiai megoldást, amely mindhárom területet támogatja valamilyen mértékben.
  A kommunikáció adatok és információk egyénekkel és csoportokkal történő megosztását jelenti. A kommunikáció jellegét meghatározza, hogy a benne résztvevők azonos vagy eltérő helyen vannak-e, valamint időben egyszerre vagy eltérő időpontban vesznek-e részt a kommunikációban. Ezek az ismérvek, különösen a mind időben, mind térben különböző részvétel teszik a kommunikáció támogatásának középpontjába az elektronikus üzenetkezelést, ennek tároló és továbbító funkciójával. Információtechnológiai oldalról a kommunikáció legjellemzőbb támogatása az elektronikus levelezés és az üzenőfal.
  A munkacsoportok kollaborációja az együttműködésben, a tudás- és munkamegosztásban valósul meg. Az informatikai támogatás feloldja ezen tevékenységek esetében is a térbeli és időbeli korlátokat. A tudásmegosztás rendszerint osztott adatbázisokon keresztül történik, jellemzően “pull” típusú információ-megosztással, amelynek esetében a felhasználó dönti el, hogy mely információra kíváncsi, melyiket olvassa el. Sok egyedi alkalmazást lehet kifejleszteni erre a technológiára alapozva. A gyakorlati megvalósítások közül az elektronikus konferenciarendszerek a legnépszerűbbek, amelyek a nyilvános fórumok és tematikus megbeszélések révén támogatják a munkacsoportok együttműködését és a tudásmegosztást.
  A munkacsoportok hatékony működésének alapja a koordináció, vagyis az erőforrások és feladatok megosztásán keresztül a csoporttevékenység összhangjának biztosítása, a folyamatok megvalósítása a legjobb üzleti eredmény elérése érdekében. A koordináció lényege a megfelelően részletes információk rendelkezésre bocsátása a vezetői szintek számára, hogy azok képesek legyenek az összegzett információn alapuló döntéseiket meghozni, különös tekintettel a kivételek kezelésére.
  eBook a Digi-Book kiadásában

 • Cikkszám
  9789633641491
Webáruház készítés