Új jelszó kérése
Termék részletek


Joseph Komlos: A Diana gyilkosság_EPUB

Joseph Komlos: A Diana gyilkosság_EPUB
1 190 Ft

Diana walesi hercegnő hirtelen halála megrázta az egész világot, s egyre kevesebben fogadják el magyarázatként, hogy baleset történt. Diana túl népszerű, s túl tekintélyes volt, hogy bizonyos érdekkörök számítását ne keresztezte volna humánus akcióival, kezdeményezéseivel, alapítványaival. Kinek volt útjában Diana? Ki ölethette meg? S valójában ki elől menekült azon a baljós párizsi hajnalon? Erre ad egyértelmű magyarázatot Joseph Komlos lebilincselően olvasmányos regénye, mely nem csak arra derít fényt, hogy kik, de arra is, hogy miképpen csalták csapdába a szívek királynőjét.

A többszörös halálesetnek szomorú aktualitást ad, hogy 15 évvel ezelőtt történt. A világ figyelme ismét Diana, a királyi család és a megmagyarázhatatlan baleset felé fordult. A mi megoldásunkat ebben a regényben olvashatja. Nem állítjuk, hogy pontosan ez a változat valósult meg. Nem állítjuk, hogy A Diana gyilkosság megtörtént. De megtörténhetett... (a Kiadó)

eBook a Digi-Book kiadásában

 • Részlet az eKönyvből:

  Lady Diana a világ egyik legexponáltabb személyisége volt: egy-egy megnyilvánulása nagyobb nyilvánosságot kapott, mint bárki másé, fellépéseire általában jobban odafigyelt a világ, mint a komoly államférfiakéra, és kezdeményezéseivel esetenként többet volt képes elérni, mint más, ismert közéleti személyiségek. Mikor meghalt, már igen közel járt a világ a taposóaknák betiltásának nemzetközi ratifikálásához, amit egyébként a hercegnő élete egyik főművének tartott volna. Diana halála után, fontos szószóló, jelkép híján ez az ügy abbamaradt, később pedig - le is került a napirendről…
  Milyen furcsa: az egész Buckingham palota csak kalapjaival képes némi figyelmet felkelteni, egy kívülről jött lány, egy igazi kívülálló pedig: a világ egyik legbefolyásosabb humanista aktivistája, szinte szabadúszó jószolgálati amatőr politikus lesz. Nem kötődik sem pártokhoz, sem országokhoz, sem pénzügyi érdekcsoportokhoz, csak oda, ahová minden politikusnak tartoznia kellene: az egyszerű, hétköznapi emberekhez, akiknek félelmeik vannak, akiket az orruknál fogva vezetnek, akiket felhasználnak. S ez a nagy függetlenség veszélyes, nagyon-nagyon veszélyes dolog. Rengeteg politikai és gazdasági csoport, óriási hatalommal rendelkező ember érdekeit keresztezheti. Diana is érezhetett ebből valamit, nem véletlenül jelentette be ország-világ előtt, hogy a taposóaknák betiltása lesz az utolsó közéleti akciója, utána visszavonul a magánéletbe Dodival. Mi volt ez? Önvédelem? Kérés, könyörgés, hogy: „Ne bántsatok, már többé semmit sem fogok tenni ellenetek, ha hagytok békében és boldogságban élni!” Későn jött... Lehet, hogy megzsarolták, vagy megfenyegették a hercegnőt? Esetleg valakitől megszívlelendő, komoly tanácsot kapott? Jó tanácsot, mely védeni akarta? Későn…
  Azt senki sem hiheti, hogy egy ilyen komoly publicitással, nagy politikai akarattal és súlyos tekintéllyel bíró személyiség, mint Lady Diana elkerülhette a titkosszolgálatok figyelmét. Ez ugye, nonszensz… Mikor egy-egy elnököt, minisztert, közéleti embert titkosszolgálatosok hada és kémek csordája figyel és követ, pont Diana hercegnő sétálgatott volna senkitől sem zavartatva, mint a sarki boltos az unokáival vasárnap délután a parkban? Nem, ez aligha lehetséges! Megalapozott a gyanú, hogy Lady Dianát a különböző titkosszolgálatok állandó megfigyelés alatt tartották: nem csak a britek, de legalábbis az összes nagyhatalom érdeklődését és állandó jelenlétét maga mellett tudhatta. Vélelmezhető, hogy lehallgatták a telefonjait, puskamikrofonokkal fülelték a legmeghittebb beszélgetéseit, állandóan fényképezték és filmezték környezetét, mindenről azonnal tudtak és tudhattak, amit tett, vagy amit cselekedni kívánt, legyen az bevásárlás, politikai vagy humanitárius akció.
  Hát erre kellettek tulajdonképpen a paparazzók, hogy eltereljék a közvélemény figyelmét a titkosszolgálatokról, és erre meg is feleltek. Tégy meg valamit, és keress valakit, aki hasonló módszereket használ, mint te, és tereld rá a figyelmet! Ez volt a recept. Egy különbséggel: a titkosszolgálatok érdeklődéséből Diana nem vehetett észre semmit.
  Mindenesetre nem sokkal az után, hogy Diana Dodival kihajózott a Földközi-tengerre, egy teljesen átlagos turista, egy teljesen átlagos nyilvános telefonfülkéből telefonált, teljesen átlagos nyüzsgés közepette a francia Riviéráról. Egy szupertitkos számot hívott, és olyan jókedvűen fecsegett a kagylóba, hogy egy megfigyelő, aki éppen arra nézett, mondjuk, véletlenül azt gondolhatta, hogy ez a rövidnadrágos, színes mintás inges, napszemüveges férfi a feleségével diskurál, vagy a csaja agyát fűzni. Pedig nem mondott sokat.
  – A fülemüle és a kakukk kirepültek a kalitkából. – éppen csak ennyit.
  – Jó. – nyugtázta egy nagyon távoli hang. – Várakozunk a biztos fogásra. – adta ki az utasítást, s ezzel meg is szakadt a vonal, amely lehallgathatatlan volt, de ennyi idő alatt úgysem tudták volna bemérni, hogy kihez vezet.
  A fülemüle Lady Diana fedőneve volt, a kakukk pedig Dodi al-Fayedet jelentette, aki beletojt a királyi fészekbe. Azért volt stílusuk, mert a fedőnevek e párosítását Händel egyik gyönyörű orgonaversenyéből kölcsönözték… És a biztos fogás al-Fayedék biztonsági autója volt, egy hatalmas, gyönyörű Mercedes 600-as…

  12.
  A nyár mindenütt szép. A milliomos világ számára az utóbbi időben a Földközi-tengeren a legszebb: Olaszország déli része, és Szardínia szigete különösen a jachtokkal, exkluzív vitorlás hajóval rendelkezők számára kedvelt helyszín egy kis kikapcsolódásra, a világtól való elszigetelődésre. Amerikai mozisztárok és európai mágnások minden kényelemmel és biztonsággal felszerelt luxuslavórjai keringenek errefelé.
  Az al-Fayed családnak is van egy rezidenciája Szardínián: ide vonult vissza Diana és Dodi egy kis hajókázásra a végzetes baleset előtt. A nyaralás – immáron édes kettesben – csütörtökön vette kezdetét, de a tervezettnél jóval hamarabb, már szombaton megszakadt. Egyelőre azonban még zölden és bársonyosan simogatón ringatózott a tenger, szikrázott, mint az ifjú pár szíve, és felhőtlen kékségben ragyogott fölöttük az ég. Fürödtek, napoztak. Élvezték egymás közelségét és az életet. Ezek voltak az utolsó napok, pedig kezdetként indult minden. Végre együtt voltak, szabadon, függetlenül: vállalták egymást, és a jövőt tervezgették.
  A lánykérés romantikus volt és őszinte, és egyenesen következett abból a káprázatból, mely körbefonta és összebilincselte őket. Örökre, most már holtomiglan – nem úgy, mint előző döntésük következményeként…
  Fényes hold ragyogott, zsongítóan meleg volt és csend honolt, mikor Dodi a korlátnak dőlve átfonta Diana vállát. Érezte, ahogyan beleborzong, afféle jóleső borzongással, ahogyan a legjobb álmában teszi az ember. Hozzásimult a férfihoz, és megigézve nézte tovább a holdfényben muzsikáló végtelen tájat.
  Dodi egy kis dobozkát húzott elő vászonnadrágja zsebéből, és felpattintotta a tetejét. A puha bársony ölén, a dobozka rejtekében megülő gyönyörű briliánsokkal kirakott gyűrű szinte fehéren lángolt a kezében, ahogyan rávetődött a holdsugár. – Szeretlek téged, mint még senki mást… – kezdte a férfi, de hagyta, hogy az asszony mozdulataival viszonozza ezt a vallomást, és átfonja a nyakát. – Minden, mire vágyom, hogy rendezett körülmények között élhessek veled. Boldogságban, amíg világ a világ, és melletted öregedhessek meg egyszer, te pedig énmellettem…
  Diana kíváncsian nézett rá, és várta a folytatást. Csendben, hogy meg ne törje ezt a valóban őszinte, varázslatos percet, mely csak egyszer adódhat két ember életében. Olyan kábító, visszavonhatatlan, örökké tartó és örökre megismételhetetlen volt a pillanat. Elvarázsolták, mert ő is elvarázsolta a másikat.
  – Diana, légy a feleségem!
  Az asszony a férfira nézett, és még a félhomályban is látszott arcán az a sugárzó boldogság, amelyet hódítóként és meghódítottként érzünk. – Igen. – csak annyit mondott, több szó nem kellett ide. Úgyis rengeteget beszéltek már álmaikról és vágyaikról, és lesz még idejük eltervezni mindent. Ez a perc az érzelmeké, és nem az értelemé kellett, hogy legyen. Boldogan hagyta, hogy Dodi az ujjára húzza a gyűrűt, aztán puhán megszorította a kezét és lágyan a hasához vonta. – Én is nagyon szeretlek. Mindkettőtöket! – suttogta halkan.
  eBook a Digi-Book kiadásában

 • Cikkszám
  978963364_Komlos_Diana
Webáruház készítés