Új jelszó kérése
Összehasonlítás
E-könyv és e-book
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Termék részletek


Jókai Mór: Bálványosvár_MOBI

Jókai Mór: Bálványosvár_MOBI
390 Ft

Ennek a Jókai regénynek (Bálványosvár) a műfaját nehéz megmondani. mert alapvetően nem regény, nem jellemrajz, hanem mitológia, őstörténet és kitűnő kultúrtörténeti összefoglalás. Jókai erről így vélekedik: "Magát a történet alapmeséjét, az Apor és Mike család között előfordult leányrablást, a rákövetkezett várostromot Bálványos ellen, az Opourok keresztyén hitre térését, találtam Orbán Balázs, „A Székelyföld” című nagybecsű művében, a III. kötet 88. lapján. De ugyanezen történetnek valódiságát mind háromszéki, mind csíki ismerőseim is bizonyítják.
Orbán hivatkozik idézeteiben Kőváry László Erdély régiségei című munkájára (189. l., továbbá Okolicsányi: Decreta et Vita Regnum Hungariae című munkájára, II. k. 160 lap. A két előbbi megegyezik abban, hogy a Mike leányt azért nem akarták a bálványosi Opourhoz adni, mert az pogány volt. Megerősítik azt a kimenetelt, hogy az összekoccanás véres bonyolulata a nőrabló keresztyén hitre tértével lett megoldva.
A regényíró feladata volt az akkori magyar pogány és keresztyén szokásokat, fogalmakat, erkölcsöket plasztice előállítani, hogy egy ilyen korszakidomító megtérés, földfeletti csodák nélkül érthetővé legyen. Hogy ez mennyire sikerült, azt az olvasó ítéletére kell bíznom. Én csak a kútforrásokat nevezem meg, amik segítségemre álltak." Nos, aki többet szeretne megtudni a székely mitológiáról, a tündelevényekről, perestáldóról, tuhudunokról, annak bátran ajánljuk ezt a történelmi utazást. (a Kiadó)

  • Cikkszám
    9786155322389
Webáruház készítés