Új jelszó kérése
Összehasonlítás
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Termék részletek


Goldziher Ignác: A buddhizmus hatása az iszlámra_EPUB

Goldziher Ignác: A buddhizmus hatása az iszlámra_EPUB
340 Ft
 • Részlet az eKönyvből:

  Az iszlám, bár kezdetben a rajongás vallása volt, már fejlődésének hajnalán magában hordozta a ritualizmus, dogmatizmus veszélyét. Teológiáján lélektelen alakiasság uralkodott. Nagy tudósai, az ulemák, körmönfont okfejtéssel alapozták meg a hétköznapi élet aprólékos vallási szabályozását. Dogmatikusai pedig a görög filozófiától eltanult szempontokat az isteni szféra aprólékos definícióira használták fel, melyekről véget nem érő vitákat folytattak.
  A vallásos élet és a tudomány megmerevedésétől a szufi mozgalom mentette meg az iszlámot. A törvények vallása helyett a szív vallását hozta el. Hívei a vallásos élet lényegét nem a formaságokban, hanem a végtelenséghez való közeledésben látták.
  Mindez az iszlám elleni mozgalom volt, mely végül a misztikus istenszeretettől, az istennel való egyesülés vágyától eljutott ahhoz a belátáshoz, hogy a valódi létezés csakis istenben van. Hogy nincs más létező, mint isten.
  A szufi hívők már az iszlám II. századában kolostorokba gyűltek, de tanaik átsugároztak a kolostorfalakon. A szufi vallásnak óriási irodalma született az iszlám összes nyelvén; a legnagyobb költőket sarkallta misztikus, allegorikus dalok írására. A társadalmi életet is gazdagította a mozgalom, például a dervisrend megjelenésével.
  Az iszlámon belül a szufi nem egyöntetű irányzat. Szerteágazó tanait nem lehet homogén rendszerbe foglalni. Egyes változataiban az aszkétizmus, máshol a miszticizmus uralkodik. Szíriában inkább a keresztény, Közép-Ázsiában az indiai hatások érvényesülnek.
  Schopenhauer szerint a szufi vallás "teljesen indiai szellemű és eredetű". De a buddhizmus előtt egyéb tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy ez az ortodox iszlámmal többé-kevésbé ellentétes szellemi irányzat létrejöjjön.
  Szíriában, ahonnan a szufi vallás ered, számottevő volt a kereszténység hatása. Persze nem az egyházi kereszténységé, hanem az egyházon belül kifejlődött, néhol "szabálytalan" keresztény vallásé. Máshol rámutattam arra, hogy milyen hatással lehetett a dzikr ájtatos ajakkultuszában kimerülő kóborló dervisség kifejlődésére Szíriában az euchitáknak, szírül meszallejánénak, azaz imádkozóknak nevezett kóborló barátokkal való találkozás. Ezek tana abból állt, hogy az imádkozás mindennél előbbre való. A földi javakat elvetették, csak koldulással és imádkozással foglalkoztak. Ez a szekta a IV. században keletkezett Mezopotámiában, és Szíriában még a IX. században is létezett. A szíriai dervisségre döntő hatással lehetett az ő példájuk.
  A keresztény befolyást ezen kívül az a rengeteg újszövetségi eredetű szöveg jelzi, amelyet a szufi alapigazságok között találunk (Máté VI. 25-34., Lukács XII. 22-30.). De ez inkább a szufi gyakorlatra igaz, az elmélet nem sokat merített belőle. Az evangélium inkább a szufi "népszerű változataira" hatott.

  eBook a Digi-Book kiadásában

 • Cikkszám
  9789633644829
Webáruház készítés