Új jelszó kérése
Összehasonlítás
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

E-könyvekről általában

E-könyveké vagy nyomtatott könyveké a jövő?

Spórolnak-e az olvasók ha digitálisra váltanak?


Nyomtatott könyvek nem haltak meg, ám ha a könyvolvasásra gondolunk, akkor kétségtelenül a digitális és szemkímélő megoldásoké a jövő. Az e-könyv helytakarékos , környezetbarát, és gyakran olcsóbb, mint a holt fából készült társaik. Az e-könyv olvasók és a táblagépek sokkal megfizethetőbbek, mint valaha. Itt az ideje a költségtudatos olvasók forradalmának! 
Az e-könyvek ára lassan lefelé változik. Összességében az átlagos e-könyv ár egy népszerű e-könyv esetében csökkent az elmúlt időszakban, s jelenleg 2000 Ft körül tart.

Egy időben még az volt a kérdés, hogy az e-könyveket vagy az e-könyv olvasókat kellene olcsóbban elérhetővé tenni. Ma már ez értelmetlen kérdés, mivel a takarékos vásárlók tudják, hogy 25 ezer Ft alatt is van nagyon jó e-könyv olvasó, s már az olcsó táblagépek is egyre gyakoribbak, ma már 20 ezer Ft alatt is kaphatók. Akárhogyan is, ha valaki egyszerre vesz egy csomó könyvet 3000Ft/db áron vagy drágábban, vagy rendszeresen sokat olvas, akkor könnyen lehet, hogy már 10 könyv esetén is megéri a kezdeti befektetés.

Egy másik megfontolandó tényező, hogy a digitális könyvek nem lehet eladni. Bár ez nem egy nagy dolog pl. egy romantikus regény esetén, ám a főiskolai tankönyv vagy egyetemi jegyzet esetén ez már nagyon is meggondolandó. A nívós (s általában idegen nyelvű) tankönyvek ára akár 10-20 ezer Ft is lehet. Azt prognosztizáljuk, hogy a digitális e-tankönyvek ára sokkal olcsóbb is lehet, ha a tanárok is észreveszik, hogy könnyebben megkapják az utánuk járó jogdíjakat, s a hallgatók is felismerik az olcsó e-tankönyvek vásárlásával járó előnyöket.

A régebbi kiadású könyvek ára folyamatosan csökken mind a papír kiadások mind az elektronikus kiadások esetén, 500 Ft körül már bőven találunk erre jó példákat mindkét esetben.

A könyv minden bizonnyal a digitális irányba halad - az üzleti érdekek miatt is -, ám egyelőre a legtöbb olvasó hibrid fogyasztó lesz: egyszerre olvas könyveket digitálisan, míg másokat nyomtatott formában. Egyelőre ...

E-könyv vagy ekönyv, esetleg e-book?

Az  e-könyv (vagy ekönyv, esetleg e-book) kifejezésben természetesen az "elektronikus könyv" elnevezés rejtőzik, és arra utal, hogy a könyv szövege digitális formában is rendelkezésre ál, általában online vásárlás és letöltés útján és a letöltött e-könyvet azután több féle eszközön, például számítógépen, okostelefonon vagy a mostanában egyre népszerűbb, erre a célra dedikált e-könyv olvasón is olvashatjuk.

 

Az e-könyvek története

Az e-könyvek története akkor kezdődött, amikor Michael Hart 1971-ben elindította a  Gutenberg Projektet, digitalizálva sok ezer könyvet a könyvtárak klasszikusai közül. Az e-könyv formátum legfőbb előnyei nyilván a bárki általi távoli elérhetőség (online letöltés vagy távoli kölcsönzés) és a szöveg szintű keresés*. Ahogyan Gutenberg forradalmasította a könyvek előállítását (s ezáltal a könyvek elterjedését) a könyvnyomda feltalálásával, ugyanígy fogja forradalmasítni az irodalom, s általában a könyvek terjesztését az e-könyv technológia is.

Az elektronikus adatbázisok elsősorban kutatási célokra használhatók, ezért elsősorban a könyvtárak voltak a korai alkalmazói ennek a digitális technológiának. Ám 40 év elteltével az e-könyv (vagy az ekönyv) bevonult a fogyasztói köztudatba. Manapság a könyvek széles skálája elérhető e-könyv formátumokban (pl. ilyen a széles körben elterjedt EPUB), s a legnagyobb online könyváruház, az Amazon.com 2012-ben már 14%-al több e-könyvet  értékesített, mint nyomtatott könyvet!

 

E-könyv olvasók

Számos versengő e-könyv olvasó létezik már (igazi, szembarát e-ink technológiával) és hozzá, sajnos, sok különböző e-könyv  formátum is létezik, beleértve az Amazon.com Kindle olvasóját, az Apple iBooks olvasóját, a nagy könyvkiadó Barnes & Noble Nook olvasóját. A szoftverek oldaláról közelítve megemlítjük a Microsoft Reader-jét, az Adobe PDF-jét, és mindenek előtt napjaink legfontosabb formátumát az EPUB-ot.

Mint a nyomtatott könyvtársak, az e-könyv olvasók is hordózhatók, sőt "nagyon hordozhatók", hiszen az egyik nyilvánvaló előnyük, hogy az e-könyv olvasó készülék tartalmazhat több száz (vagy akár ezer) könyvet is. Az e-könyvek szövege kereshető és az e-könyv kiadások egyre inkább tartalmaznak extra anyagokat, például kiegészítéseket, linkeket, fényképeket vagy akár videókat is.

Egyre több helyen vásárolhatunk (letölthetünk) e-könyveket,  sok könyvkereskedő és egyre több kiadó is  kínál ilyen lehetőséget.  

 

* Ki gondolná, hogy az "e könyv olvasó" szövegre akár egy XIX. századi műben is rábukkanhatunk?! Pedig így van, tessék csak kattintani.

 

Kellemes és hasznos böngészést kívánunk!

 

További információk az érdeklődőknek:

  1. a hagyományos könyvek történetéről: „Az írás és a könyv története” Várkonyi Nándor tollából
  2. a jövő könyveiről avagy a könyvek jövőjéről: „E-papír avagy a jövő könyvei” Lukács Mihály írása
Webáruház készítés