Új jelszó kérése
Összehasonlítás
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Termék részletek


Z. Karvalics László: Lyuk a falon_EPUB

Z. Karvalics László: Lyuk a falon_EPUB
1 290 Ft
 • Részlet az e-Könyvből:

  Emlékszünk még rá? Sugata Mitra és Vivek Rana, egy vezető indiai számítógépes oktatásfejlesztő cég munkatársai 1999 közepén kezdtek különös kísérletükbe. Mivel székházukat egyetlen fal választotta el Új-Delhi számos nyomornegyedének egyikétől, a fal túloldalára egy számítógépes kioszkot állítottak, élő Internetkapcsolattal, billentyűzet nélkül. Vajon mit fognak csinálni az angolul nem beszélő, elsöprő többségükben írástudatlan gyerekek? A szakemberek szándékosan nem adtak semmilyen információt a gép köré sereglő 6-12 éves kölyköknek, a kérdésekre legfeljebb annyit válaszoltak, hogy ez egy érdekes gép, próbálják ki – majd elmentek.
  Az ismeretlen géppel magukra hagyott gyerekek néhány óra alatt megtanulták az egér használatát. A következő két-három napban egyenként végigpróbálták az összes menüpontot, majd elkezdtek érdekes oldalakat látogatni (amelyeket következetesen “csatornának” neveztek egymás között, mintha tévéznének). Egyetlen éjszaka alatt beállították és működésbe hozták a képernyőn az órát. Kicserélték a bejelentkező képernyőt. Teljesen egyedi és saját szótárat alkottak a használathoz. Megnézték a horoszkópjukat a naidunia.com-on, az észak-indiai hindi újság honlapján. Megtanultak rajzolni, saját mappákat létrehozni. A tíz nap múlva visszatérő tudósok nem akartak hinni a szemüknek: a gyerekek az egér használatával szövegeket alkottak, olyan funkció (az ún. Character map) felhasználásával, amelyről még a szakember sem tudott. Diadalmasan sajátították el mindenfajta pedagógusi beavatkozás nélkül a géphasználat alapkészségeit, valahogy úgy, mintha horgászni tanultak volna.
  A kísérlet eredményei bejárták a világot „Lyuk a falon” (Hole in the wall) címmel, és – sok minden egyéb mellett – arról üzentek, hogy a digitális kultúra birodalmába bármelyik gyermek jegyet válthat, bárhol, bármilyen körülmények között is él. Mindazoknak, akiknek ez a lehetőség korábban nem volt adott, az információs korszak a felemelkedés és a kitörés ígéretét jelenti.
  Az eredmények elbűvöltek – meséli Svarup. - Megértettem, hgy mindenkiben ott rejlik a természetadta képesség, hogy valami rendkívülit tegyen, ha arra megkapja a lehetőséget. Mi mással magyarázhatnánk, hogy az oktatási rendszerből kiszorult gyermekek könnyűszerrel megtanulták az Internet használatát? Ez is jól mutatja, hogy a tudás nem az elit privilégiuma.
  A felismerés persze nem új, minderre elég régóta elég sokan rájöttek már. De a megerősítéséből, az újraértelmezéséből soha nem elég, a gondolat kiteljesedése és gyakorlati alkalmazása, cselekvésbe fordítása előtt ugyanis még mindig nagyon sok szemléleti akadály tornyosul, túl sok minden látszik fontosabbnak és időszerűbbnek. Emiatt minden egyes apró megvilágosodás fontos, különösen akkor, ha abból olyasmi fakad, ami terjeszteni, sokszorosítani képes az alapüzenetet - egészen addig, amíg birtoklásához már nem a felfedezés izgalma kapcsolódik, hanem belesimul azoknak a dolgoknak a sorába, amelyeket hétköznapi igazságnak tartunk, amellyel kapcsolatban már kérdéseket sem teszünk fel, annyira egyértelműnek, annyira természetesnek tűnnek. Mint például az, hogy a számítógép és a hálózat forradalma nem a gépekről és a technológiáról, hanem az emberi elméről, az emberek összekapcsolásáról és a tudás új geográfiájáról szól. Borzongató belegondolni, hogy még a nyomornegyedekből is a megerősítést kapjuk. Meddig tágul a lyuk a falon?
  Vegyük figyelembe azt is, hogy a szerencsésebb és boldogabb országokban ezzel párhuzamosan már jóval többről is szó van: egyfajta őrségváltásról, amelynek során a digitális nemzedék „átveszi a hatalmat”.
  Don Tapscott (1998) vezette be a „Net-Generation” (röviden N-Gen) terminust a digitális korszak gyermekeinek a számítógépre, televízióra, filmre és videokörnyezetre egyaránt érzékeny (digital-savvy) új korosztályának elnevezéseként. Tapscott azt igyekezett minél szemléletesebben bemutatni, hogy az N-Gen színvonalasan és minőségi módon tanul, játszik, kommunikál vagy akár fogyaszt a hálózaton keresztül. Douglas Rushkoff (1996) ennél egy lépéssel tovább ment: egyszerre igazolta, hogy a legfiatalabb korosztályok (nála: a screenagerek) egyenesen a nyertesei az ezredforduló világának, és az a médiatartalom, amit fogyasztanak, szerkezetében és dramaturgiájában tökéletesen igazodik azokhoz a képességekhez, amelyek „győztesekké” teszik őket.

  e-Könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

 • Cikkszám
  9789633980170
Webáruház készítés