Új jelszó kérése
Összehasonlítás
E-könyv és e-book
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Termék részletek


Wilkie Collins: A jóslat_EPUB

Wilkie Collins: A jóslat_EPUB
540 Ft

Mindig izgalmas téma a forradalmakról írni. Különösen akkor, ha a francia forradalomról, a Napóleon alatti és utáni zavaros időkről ír valaki. És főleg akkor izgalmas, ha valaki angolként teszi ezt meg, hűvös eleganciával, mérföldes távolságtartással. Wilkie Collins Conan-Doyle és Sherlock Holmes előfutára, az 1860-as évek ünnepelt színpadi és regényírója ehhez a témához nyúl, és remek stílusú kisregényében pompás csattanóval tesz angol szemmel kirándulást a forradalmi években. (a Kiadó)

 • Részlet az e-könyvből:

   

  A kereszténység esküdt ellenségének, a háborúnak csatlósa, a nyomor, rendkívüli sullyal nehezedett Angliára a Napoleon waterlooi bukását követő békében. Szükség gyötörte, kevesek kivételével, a társadalom minden osztályát. A nyomorgó nép megért a lázadásra azok ellen, akik parancsoltak; mert vérét és vagyonát elpazarolták olyan háborúban, amely a nép érdekeinek a legkevésbbé sem vált javára.
  Azok között a nyomorultak között, akik a XIX. század első pár rettenetes esztendejében a legkülönösebb fogásokhoz és fortélyossághoz folyamodtak, hogy megélhessenek, volt egy Lagarde nevű francia orvos is, aki nagyon visszavonultan élt.
  A doktor - mert teljes joga volt e címhez - London egyik szük utcácskájában élt, azok egyikében, amelyek a Strand széles útját a Themse partjával kötik össze.
  Ez a derék Lagarde, hogy munkához jusson, mivel az éhhalál fenyegette, végső mentségül oly eljáráshoz folyamodott, amelyet az orvosok akkor ép úgy, mint manapság, kuruzslásnak tekintettek.
  Hirdetéseket tett közzé a napilapokban s körülbelül a következő szavakkal fordult a társadalomnak különösen két osztályához:
  „Tisztelettel meghivom először is azokat, akiket bárminemű oly betegség gyötör, amelyet a rendes orvosi kezelés meg nem gyógyíthatott - s másodszor azokat, akiket érdekel a jövő titkainak kifürkészésére irányuló vizsgálódás.
  „Lehetetlenség egy hirdetés keretén belől érthetően ismertetni azokat az eszközöket, amelyekkel a fájdalmak enyhítésére s a kétségek eloszlatására törekszem. Csak arra ajánlkozhatom, hogy eljárásom nyilvános próbának vettessék alá, anélkül, hogy egyelőre tiszteletdíjat kivánnék azoktól a hölgyektől és uraktól, akik látogatásukkal megtisztelni sziveskednek.
  „Azok, akik személyes próba alapján elegendő okot fognak találni a bizalomra, a váróterem asztalára erősített pénzszekrénykébe tehetik anyagi helyzetüknek megfelelő adományukat. Azok pedig, akiket nem lesz szerencsém kielégíteni, fogadják őszinte sajnálatomat és távozzanak anélkül, hogy megjutalmaznának. Fogadok minden este hat és tiz között.”
  Az 1816. év vége felé London művelt köreiben sok szó esett erről a különös hirdetésről. Az első hetekben nagyon sokan meglátogatták az orvost s általában elég jól díjazták is. A hívőknek egy kis csoportja hozzá is szegődött, s ezek csodás dolgokat meséltek arról, amit az orvos fogadóterme szentélyében beszélt és jövendölt. De a látogatók túlnyomó része csak azért érdeklődött iránta, mert a nyilvánosság foglalkozott vele, s ezek csodálkoztak, hogy ilyen művelt ember nem átallott kuruzslásból élni.
  e-könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

 • Cikkszám
  978963398016W
Webáruház készítés