Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Összehasonlítás
E-könyv és e-book
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Termék részletek


Ujhelyi Nándor: Aladin lámpása_EPUB

Ujhelyi Nándor: Aladin lámpása_EPUB

Hatalmas műveltséggel, klasszika-filológusokat megszégyenítő tárgyi tudású odavetett megjegyzésekkel tűzdelt, fülledt erotikájú, asszonyillatú irodalmi alkotást adunk az olvasó kezébe: aki olvassa, érti, miért ítélte közbotrányokozásért börtönbüntetésre szerzőjét a prűd, két háború közötti képmutató magyar társadalom. De ez csak a kacagó felszín. A sötét mélybe, Ujhelyi prózájának mélységébe merülve az ember megborzong: mekkora tehetségű író az, aki így ír a testi szerelemről, hagymázos rémálmokkal spékelt gondolatuzatásról! Fedezze fel Ujhelyit, ki - ha alkata nem oly bohém - világhírnévre juthatott volna.

 • Részlet az e-könyvből:

  VII.

  „La vola serenata“ …
  Hangzott az olasz dal. Ritmusa repült szívem felé. Lágyan himbálódzott a jacht, orra körül sisteregve hasadt fel az óceán holdsütötte smaragd-selyme. A fedélzeten ültem agy bambusz-zsöllyében s néztem őt. A karfának dűlve állt. Fehér selyem ruhájában mint kéjes sikolya az örök vágynak zengett felém. És ajkáról zengett a szerelem örök szép olasz dala.
  Mintha álomban révedeznék, úgy néztem őt merengve.
  Vége lett a dalnak. Átölelt.
  - Pálom - susogták csókolva ajkai - olyan különösen álmatagon nézel reám, mintha nem tudnád ki vagyok.
  Halkan feleltem-, szemeim mámorosan nézték őt a mindenségiben.
  - Oly különös itt minden. Mintha most látnám meg először a végtelenbe vesző vízrengeteget, melynek ezüst fényében suhan hajónk. Honnan jövök, hová megyek: mit tudom én. Úgy érzem, mintha a nagy mindenségben, a végtelen mennybolt határtalan tengerén lebegne jachtunk és nem volna más élő, csupán te és én.
  Csókkal tapadt számra. És én éreztem, hogy ez a valóság, hogy ez élet, hogy íme beteljesült vágyam, én szegény számkivetett visszatértem honomba, hogy az egész, mi vélem történt: életem, elmúlott harminc esztendőm, szomorú kis harcaim és vágyaim, minden, minden gyötrő lidércnyomása volt csupán álmomnak. Nem vagyok szegény magányos ember, kinek élete nem más dicsőség és vágyleső ődöngésnél, ki tollának ekéjével szántja a papírugart, mímeli az életet, de újra az vagyok, aki igazán vagyok: Uzdy Pál, a nábob, ki jachtján utazik és birja a nőt, az egyetlent, a hozzá méltót, a szeretőt.
  Nehéz vörös bort ittunk, melyben az Etna lávája tüzelt. Tüinő csend volt. Lentről halk bendzsópengetés hallatszott és különös mély borongás ének. A néger szolgák énekeltek, kiket brazíliai ültetvényeimről hoztam magammal. Isteni volt ez az éjszaka. összesimult testünk és hallgattuk a zenét. Tömören, egyszerű és illatos bánattal zengett a bendzsó, behunytam szememet és a Rio menti kastélyomat láttam, a márványos nagy teraszt, melyen éjszakánkint hevertem selyemköntösben és hallgattam a feketék méla muzsikáját. De szemem kinyílt és újra a tenger végtelenjének zöldes ezüstje csillant előttem és tudtam, hogy kalandra szomjasam útra kelék, hogy felkeressem Indiát, a sejtelmek ékköves, naptól izzó hónát, mely felé lelkem mélyén szunnyadó ázsiai ősi sejtelmek vonzottak.
  Szerelmem karcsú teste lágy szorítással fonódott reára. Szinte éreztem a könnyű selymen át tagjaiban a vágy parazsát. Összesimulva mentünk le a hajó mélyébe, fehér kajütjének jázmintól szagosított ágyába.
  Mint buja bájú hinta himbálta összefonódó testünket a tenger. Oh, mint szeretett. Ajka gyötört, nyelve kinzott, egészteste vergődött az ölelésben, mint délceg liliom, melyet forró szélvész ráz. Így, így szeretkeztem mindég. Rossz, gálád, boszorkányos álom volt csupán az a sok olcsó, lopott, gyatra kéj, mit habzsoltam hajdanán.
  Elszunnyadt. Mezítelen teste lankadtan omlott végig az ágy fehér selymén. Karcsú és telt tagjai az államiban megremegtek, ahogy tekintetem tüzét megérezték. Szemem habzsolta a fehér selymen átködlő villanyfényben imádandó tearózsaszínű testének gyöngéd és buja szépségét.
  Nőtől mámorosán tértem be kabinomba, lefeküdtem ágyamba. Tekintetem jólesőn sétált körül. Elragadtatva ismertem; fel minden tárgyat, mintha csak egyszer elveszítettem volna őket. A toalett-asztal arany- és kristálykészletét, a falak fekete és fehér Beardsley rajzait, melyeket oly szenvedelemmel gyűjtöttem, a nyersselyem kárpitot, melyen szürke kínai gémek és kócsagok repkedtek a lila- és sáfrányszínű lótuszok felett. Hallgattam áhítattal a tenger örök duruzsolását a kajüt nyitott ablakán át, mintha távolról, messzi, nagyon messzi mélyről hallatszana a mélység vízi lényeinek örök danája. Megpillantottam egy ódon, fura holmit íróasztalkámon. Egy antique lámpást, mit még évekkel ezelőtt vettem egy londoni régiségestől. Homályos, kusza emlékem támadt, mintha erről is álmodtam volna valamikor valamit egy különös arab mythos kapcsán. Titokzatosan nézett sötét ürege farkasszemet velem, és miközben boldogan szenderültem álomba, jutott eszembe, hogy erről a lámpásról akkor azt álmodtam, hogy ez Aladin lámpása és boldogan gondoltam arra, hogy nekem enélkül is mindent megadott eddig a sors, amit csak akartam tőle.
  e-könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

 • Cikkszám
  9789633985540
Webáruház készítés