Új jelszó kérése
Összehasonlítás
E-könyv és e-book
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Termék részletek


Szabó Dezső: Életeim_MOBI

Szabó Dezső: Életeim_MOBI
790 Ft

TARTALOM

Lírai történetszemlélet
Lelkek az éjszakában
Hogyan tanítottam én?
Mai jegyzetek

 • Részlet az e-könyvből:

   

  Talán kissé komikusan, vagy akart túlzásnak fog hangzani, ha azt állítom: hogy első gimnazistaságom életemnek egyik legelmélyítőbb, új távlatokra gazdagító szaka volt. A mohó étvágyak, szilaj játékok, csavargások, apró csacsiságok zajos összevisszaságában, csendben és szemérmetes megbújással, egy lélek fejlődik, melyet bűnös felületesség volna elintézni azzal az elnéző legyintéssel, hogy: gyermek. Ennek a léleknek meg vannak a maga mély problémái, sajátos riadásai, messzi hívásai, bánatai és végtelenbenyitó vágyai, melyek talán egész élete, egész megfutandó pályája döntő csatáit jelentik. És érdekes, hogy én, aki állandóan millió szóba kilombosodó gyermeklélek voltam, akinél a vett be-nyomásra majdnem azonnal szavakba csattant ki a fiatal élet válasza, még akkor is, ha ez a válasz nem volt valami nagyon tapintatos vagy veszélyekkel járt: ezeket a legmélyebb lelki folyamatokat, a gyermeklélek lassú és küzdelmes beszervezkedését az anyagi és emberi világiba: soha még anyám felé sem árultam el. Miért? Egészbizonyos: nem félelemből és nem megbújási hajlamból. Azt hiszem: hogy még a szemérmetesség szó sem fedné az igazi okot. Hanem: ha nem is tudatosan és inkább csak életem alaktalan mélyeiben: úgy éreztem, hogy a világ és énem e roppant birkózásai és mély beszélgetései annyira az én énem történése, csak saját világom eseményei: hogy még csak az ötlet sem merült fel bennem, hogy ezeket lehetne más, rajtam kívülálló egyénekkel közleni. És ez egész életem egyik alapjelensége volt. Azok közé tartoztam, akiknek nincs soha semmi titka s külső életem eseményeit, viszonyait bárkinek elmondtam, tekintet nélkül az elmondás következményeire. De azt, ami sajátságosán énem szerint, végzetesen szabódezsőül történik bennem: soha senkivel még csak nem is sejttettem. Így a két ellentétes ítélet közül mindkettő bizonyos igazsággal talált rám. Az is: hogy mindenkivel minden óvatosság nélkül egyenlően bizalmas vagyok. És az is: hogy ép ily egyenlően: senkivel szemben sem vagyok bizalmas. De ismétlem: hogy ez nálam nem szándékkal felvett állásfoglalás volt és nem is agy elméletileg átgondolt önvédelem gyakorlata. Olyan természetes és tőlem elválaszthatatlan sajátságom volt ez, amilyen természetes a nyírfa nyírfasága.
  Különben: a negyedik elemi és első gimnázium közti nyáron: nagy és mély hatások barázdálgatták és vetegették a kis Dezsőt. Ilona néném az Emke magyar geni iskolájában volt tanítónő. Június vége felé nagy kérésű levéllel hívta Édesanyámat első vizsgáztatása nagy dicsőségére.
  Anyámnak mindig igen élénk érzéke volt a gyermekei fölé világló Gloire iránt s olyan részletességgel kezdett útra készülni, mintha a Föld mellett még a szomszéd planétákat is körül szándékoznék utazgatni. Én már a nagyvakáció szabadságaiban csatangoltam s titkos édes vágy bontogatta bennem szárnyait, hogy én is odakerüljek Édesanyám igen tekintélyes utazó málhái közé. Egy délután aztán, mikor uzsonna után egymás mellett olvasva künn ültünk az udvaron, a kiskert sugárzó dicsőségében), Anyám, ölébe hullatva okulárja kerek terjedelmeit, kutatón nézett rám. Aztán, mintha egy ötlet-manó ugrott volna eléje, megszólalt:
  - Te Dezső!
  - Mipparancs? - szóltam és a szivem a lábujjhegyire állt egy édes feszítésű sejtelemtől.
  - Ha meggondolom a dolgot, te velem jöhetnél Ilonához.
  Bennem százezer csengőt rázott ezüstkacagásra az öröm. De azért gyermek diplomáciával lehetőleg nyugodtan feleltem:
  - Ha Mama parancsolja, szívesen megyek. - Aztán nyomban igyekeztem fontosra valorizálni jelenlétem: - Legalább lesz, aki megvédje Mamát.
  Anyám széles, fájdalmas száján megjelent az a mosoly, mely sok ízű életem legnagyobb édessége maradt. Szelíd csúfolódással mondta:
  - Ó, te kis Pio de Pintye.
  A másik percben már futottam a nagy kert mélyibe. Nem a kis ajtón mentem ki a patakhoz, hanem átugrottam a kerítésen, hogy kilöccsentsek valamit örömeim felgyűlt erejéből. Aztán szétnyargaltam az óriási burjánok, a fák, a víz titokzatos beszédei közt és szétáradtam nekik, hogy Kolumbus Dezsőke holnapután reggel útnak indul felfedezni egy új Amerikát, nem is egyet, hanem legalább egy tucatot. Mert ha ő ráveszi magát az efélére, nem elégszik meg minden vacak kis világrésszel.
  e-könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

 • Cikkszám
  9789633985373
Webáruház készítés