Új jelszó kérése
Összehasonlítás
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Termék részletek


Polgár Ernő: Kleopátra vitorlása_MOBI

Polgár Ernő: Kleopátra vitorlása_MOBI
1 190 Ft

Nem-nem, senki ne gondolja, hogy újjáéled Antonius és Kleopátra szerelme, vitorlásra szállnak és a pazar Abu-Szimbel felé hajókáznak. A vitorlás itt átvitt értelemben repít bennünket nemcsak a Níluson, hanem kontinenseken át, melyekre lábát a Szerző tette, és konyhájukat kipróbálta. Mert hát igen, Kleopátra méregdrága ebédjét, melyen Antoniuszt vendégül látta, ma is a világ legdrágább ebédjeként tartják számon.
Polgár Ernő gasztronómiai kalandozásra hívja az éhes és szomjas utazót, és valljuk be, joibb ezt a remek összeállítást olvasni, mint a "Thirsty traveller" adásaiban nézni a keserves bohóckodást. Itt ugyanis kultúrtörténeti csemegék mellé szubjektív ízeket és véleményeket kapunk a népek konyhájáról.
Olvassák, ízleljék és induljanak kipróbálni!
e-Könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

 • Részlet az e-Könyvből:

  Koktél
  A koktélok amerikai eredetűek. A coctail szó jelentése: kakasfarok. Ezt az italt eredetileg kakasviadalok alkalmával itták a győztes ünneplésére. Készíthetik shakerben, keverőpohárban vagy vendégpohárban (amiben felszolgálják).
  A koktélok egységes térfogata 7 cl (ritkábban 8-10 cl). Aszerint, hogy milyen céllal fogyasztják, megkülönböztetünk étkezés előtt fogyasztandó, étvágygerjesztő koktélokat (aperitif) és étkezés után fogyasztandó, emésztést segítő koktélokat (digestif).
  Étkezés közben sohasem szolgálunk fel koktélt. Az italnak mindig jól hűtöttnek kell lennie, és keverés után azonnal fogyasztandó.
  A koktélok fogyasztására nincs egyéb előírás, a nap bármely szakaszában ihatók. Annál fontosabb az elkészítés módja. Az első íratlan szabály: ahány adag koktél, annyi szem jég. Nagyon kell vigyázni az alapitalok adagolására, mert a legkisebb eltérés is nagyban befolyásolja az ízhatást. A koktélokat általában shakerben keverjük, rázással. Némelyiket keverőpohárban kell összemixelni. Ezt a receptúrákban külön feltüntetik. Gyakran ajánlanak hozzájuk citromhéjaromát. Ennek elkészítése a következő: a citromhéj külső részéből lehasítunk egy egyforintos nagyságú darabkát, amit a pohár fölött két ujjal összelapítva az italba ejtünk. Fontos apróságról van szó, hiszen a citromhéjban sok az íz és illataroma. A hasíték neve "peel".
  Alaska (Alaszka) - 1 csepp Orange (narancs)-keserű, 2 cl Chartreuse, sárga, 5 cl gin. Az összes adalékot a keverőpohárban jéggel elkeverjük, majd előhűtött koktélospohárba szűrjük. A kész italt citromhéjolajjal megpermetezzük.
  Angel's Face (Angyalarc) - 2 cl barackpálinka, 2 cl Calvados, 3 cl gin. Az összes adalékot keverőpohárban jéggel elkeverjük, előhűtött koktélospohárba szűrjük.
  Honeymoon (Mézeshetek) - 1 bárkanál Grenadine, 1 cl citromlé, 2 cl barackbrandy, 4 cl gin. Shakerben jéggel jól összerázzuk, majd előhűtött koktélospohárba szűrjük az italt. Koktélcseresznyét tűzünk a pohár peremére.

  L
  LENGYELORSZÁG ÍZEI
  A barszcz céklaleves, amelyet üresen vagy félkemény tojással, hassé-szerűen, hússal töltött pierogival (tésztával) melegen vagy hidegen fogyaszthatunk. A hideg levesek gyűjtőneve chlodnik, ide tartoznak a hideg barszczon kívül a Lengyelországban kedvelt különféle gyümölcslevesek.
  A zupa jarzynowa zöldségleves, a żurek na wędzonce húsdarabokkal dúsított fehér barszcz, a sok burgonyát és kását tartalmazó krupnik po polsku: a vastag zöldségleves. Bulion vagy rosół a húsleves és a zupa pomidorowa a paradicsomleves. Kedvelt levesfajta a zupa mleczna, az édes tejleves, rizzsel vagy makarónival. Specialitás a zupa ogórkowa, a nagy burgonyakockákkal sűrített, tejfeles uborkaleves.
  A kalafior (karfiol), a grzyby (gomba), a kapusta (káposzta) és a ziemniaki (burgonya) jelentős helyet kap az étkezésükben.
  Népszerű nemzeti étel a kolozsvári káposztaszerű bigos: savanyú káposzta húsdarabkákkal és kolbásszal. A kotlet schabowy a bécsi szelet lengyel neve. Burgonyával és salátával tálalják. A körítések közül gyakori a rizs, a zöldbab, a makaróni és a hasábburgonya. Céklafőzeléket is készítenek, néha köretként a burgonyával társítják.
  A halak közül a ponty, a hering, a süllő és az angolna szerepel az étlapokon. Népszerű a pacal is. Ismert az édes ponty vagy az erősen cukrozott, savanyított hering. És a nálunk szokatlan lekvárral nyakon öntött rántotta, az omlet z marmelada.

  Lazac
  A lazac nagy testű hal, ezért nem egészben kerül a tányérra, hanem szép ferdére vágott szeletek formájában tálaljuk. A lazacot nem halkéssel és halvillával, hanem az előételhez adott evőeszközökkel esszük. Ha nagyon omlósan puha a hús, csak a villára van szükségünk, ezt a jobb kezünkben tartjuk, a felszabadult ballal, ha füstölt lazacról van szó, kenyérdarabkákkal segíthetjük az étkezést, mely ez esetben az istenektől a paradicsomból való kiűzetés után a földi lét nehezen elviselhetőségéért cserébe kapott gyönyörök közé sorolható.

  Likőr
  A likőrök alkoholtartalma nem alacsony. 15 és 55%. Tehát a borok és az úgynevezett tömény szeszeket meghaladó erősség skáláján mozog.
  A minőségi likőrök sokszáz éves hagyományos recept szerint nemes, ritka és költséges alapanyagokból összeállított különleges - és mindezeknek megfelelően - drága italok. Fogyasztásuk a fejlett italkultúrával rendelkező országokban kimondottan elegánsnak számít. A mesés hatású fűszerek felhasználásainak titkát csak kevés kivételezett ismerhette. A középkor tudósai az aranycsinálás művészetével egyenrangúként kezelték a fűszerek termelésének tudományát. A legtöbb ismereteket az akkori értelmiség, vagyis a papság halmozta fel. Ez az oka annak, hogy számos ízes likőrféleség kolostorokban született.

  Kolostori likőrök
  Nagy részük, sőt legtöbb fajtájuk alkoholtartalma nemcsak felveszi a versenyt a férfiasnak tartott erős, úgynevezett tömény italokkal, hanem esetenként még magasan túl is szárnyalja azokét. Kifinomult, egyedi illat- és ízhatásuk, aromájuk sem véletlenül tartozik évszázadok óta a féltve őrzött tradíciók sorába, így különleges élvezeti értékük mellett drága, ritka alapanyagaik, és előállításuk bonyolultsága okán is indokoltan sorolják őket a legdrágább italkategóriába.
  A leghíresebb két francia kolostorlikőr egyike a Grenoble melletti, a karthauzi rend kolostorából származó Chartreuse, amelynek sárga változata 40 százalékos, a zöld pedig 55 százalékos alkoholtartalmú. A sok viszontagságot átélt kolostorban a szerzetesek a titkos recept szerint több mint 130 különböző füvet, gyógynövényt és fűszert használtak fel a világhírű ital készítéséhez. A Chartreuse közeli rokona a karthauzi rend itáliai ágából származó Certosa, valamint a német Karthäuser.
  A másik, a normandiai Fécamp-ban lévő benedekrendi kolostor legendás itala, a "legnagyobb, legjobb istennek" dedikált (D.O.M. = Deo Optimo Maximo) Bénédictine likőr. Az évszázadok óta szintén titkosan készített italt egészen a francia forradalomig csakis a szerzetesek használták, természetesen szigorúan gyógyászati célokra. Végül e klasszikust is szárnyára vette a világhír: a Távol-Keleten némelyütt még ma is hisznek mágikus erejében, s gyógy- illetve csodaszerként fogyasztják.
  Más kolostorok szerzeteseiből sem hiányzott a kifinomult ízek iránti érzék: a kapucinusok készítették az Elixír de Spa-t és a La Capucine-t, de kolostorlikőr az Elixir d'Anvers, a Grignan, a Verveine, és mint a nevéből egyértelműen látszik, a Trappistine is.

  Domináns fűszerízek
  A fűszerek említésekor természetesen nem mehetünk el szó nélkül az olyan likőrök mellett sem, amelyek csak egyetlen fűszernövény jellegzetes és domináns hatását mutatják. A nevük általában világosan utal a fűszeres íz és illat forrására, míg másoknál tudni kell, hogy az elnevezés milyen ízesítést takar. Ánizsosak az Anisette, Anisado, Anisetta, Raki, Mastika, fodor- vagy borsmentás a Crème de Menthe, Mint, Freezomint, Teardrop, Peppermint, Menta Glaciale, Peppermint Get, Pfefferminzlikőr, köményes a Kümmel, Allasch, Crème de Cumin, Eiskümmel, Kristall-Kümmel, gyömbéres a Crème de Gingembre, Ingwer-likőr, Ginger Brandy, Ginger Liqueur, vaníliás a Crème de Vanille, borókás a Borovicka, és enciánból készül az Enzianlikőr, Gentiane, Suze, rózsából pedig a Crème de Roses. Különleges eset a tetejére kávészemet helyezve és meggyújtva felszolgált Sambuca, amely csillagánizzsal ízesített bodzalikőr.

  A gyümölcs hatalma
  A likőrök családfáján tömérdek gyümölcs is "terem". Mindegyiket illene ismerni, ám annyian vannak, hogy nem csak a meghatározó márkaneveket, de magukat a tipikus gyümölcsízeket is szinte lehetetlen a teljesség, vagy akár az alaposság igényével felsorolni. Így aztán csak kedvcsinálónak említünk meg néhányat a legjobbak közül.
  Az egyik legnépszerűbb likőr formájában feldolgozott gyümölcs az aromás narancs. Ennek kapcsán gyakran találkozunk a Curaçao névvel is, amely az italban a karib-tengeri Curaçao szigetéről származó különlegesen illatos, aromás keserű narancsnak, illetve héjának felhasználása utal. A klasszikus Curaçao narancslikőr tipikus triple sec, mely szó szerint annyit tesz, hogy "háromszorosan száraz". Íze ennek ellenére kellemesen édeskés, sőt eredetileg még sokkal édesebb volt. A Curaçao klasszikus víztiszta változata mellett megjelenik narancssárga, vörös, kék és zöld színekben is. Ezeket nem önálló fogyasztásra szánják, hanem intenzív aromájuk és magas cukortartalmuk, esetenként pedig látványos színhatásuk okán elsősorban kevert italokba.
  A narancslikőrök ma talán legnépszerűbbje a Cointreau, a másik a Grand Marnier. Mindkettő tisztán is rendkívül élvezetes.
  A narancs mellett természetesen szinte a világ minden gyümölcséből készül likőr. Áfonyából a Crème de Myrtilles, citromból az Itáliában egyre divatosabb Limoncello vagy Lemoncello, zöld dinnyéből a világhírű japán Midori Melon, kökényből a legfontosabbak a Prunelle és a Sloe Gin, kókuszból a Coco Ribe és a Malibu, málnából készül a Crème de Framboise és a Cordial Campari. Mandarin az alapja a következő, nálunk kevésbé ismert, de nagyszerű italoknak: Mandarin Napoleon. Mandarinetto, Tangerinette, Tangao, Crème de Mandarine, Mandignac, Tangerinette és Van der Hum. Őszibarackból készülnek az Archers, a de Kuyper Peachtree, a Pêcher Mignon, és a Ratafia de Pêche, fekete ribizliből a Cassis, és a Crème de Cassis, a Sisca, a Johannisbeere és a Schwarzer Kater. Finom baracklikőrök: Abricotine, Abricot, Apry, Ratafia d'Abricots, Apricot Brandy, Aprikosen-likőr, Marillen-likőr, Barillen-likőr.
  Világszerte népszerű a cherry brandy, amely meggyből vagy cseresznyéből készül, különböző neveken, például Crème de Krisch, Cerasella, Cherry Marnier, Maraschino, Marasquin, Cherry Heering (a világ egyik legismertebb minősége), Cherry Cordial, Kirsch-likőr, Kijafa, Kirsberry (e két utóbbi dán specialitás inkább borjellegű, fogyasztásuk módja alapján azonban mégis likőrnek minősülnek), Rote Kirsche, Prinzenkirsch, Römerkirsch, Edelkirsch, Morella. Egyik sem tévesztendő össze a sherryvel, a spanyol csemegeborral. A meggyes és cseresznyés likőrök nemzetközi neve egységesen cherry.
  A világ három legnagyobb, legrégebbi és legelismertebb likőrcégére: a holland De Kuyper, a Bols valamint a francia Marie Brizard.
  Vannak csonthéjas magokból készült likőrök, a népszerű tojáslikőr értelemszerűen tojássárgájából, cukorból, vaníliából és általában borpárlatból készül. Kedveltek a csokoládélikőrök: a Crème de Cacao, Crème de Chocolat.

  M
  MAROKKÓ ÍZEI
  A jellegzetes marokkói ételeket köleskása, tyúk- és birkahús felhasználásával, sajátos illatú fűszerekkel készítik. Az étel mellől sohasem hiányzik a kessra, a lapos, kerek búza- vagy árpacipó. Minden ebéd zárófogása a bőséges választékban asztalra kerülő gyümölcs: köztük a datolya és a narancs.
  Reggelire többnyire tejeskávét szolgálnak fel pirított kaláccsal, fánkkal, vajjal, mézzel, ízlésük szerint túl édesen.
  A kebáb úgy készül, hogy ürümájat és szívet faggyúgombócokkal vegyesen felfűznek egy drótra, izzó faparázson megsütik és forrón egy negyed fehér cipó belsejébe töltik. Erősen fűszerezve fogyasztják.
  A harrira húslevesre emlékeztető étel, amelyet Fezben készítenek el a legízletesebben. Külön ízesítik és illatosítják csicseriborsóval, korianderrel, disznóbabbal, sáfránnyal, gyömbérrel, vajjal, hagymával.
  A mésui roston készült, egybesült ürühús. Látszatra nem túlságosan étvágygerjesztő, mivel erősen feketére füstölődött, de ízletes, omlós.
  A vagdalt húsok, a tazsinok változatainak száma végtelen: tyúkhúsból, ürücombból, galambból, zöldségből készülnek. Nevüket a felszolgálásukra használt, csúcsos fedőjű mázas agyagtálról kapták.
  Legelterjedtebb étel a kuszkusz. A vajpuhára párolt birkahúst csípős, zöldséges mártással és köleskásával tálalják. Van édes változata is: ennél a kását mandulával és mazsolával keverve adják a hús mellé.
  A marokkói konyha büszkesége a pasztilla, ez az andalúziai eredetű, félig sós, félig édes sült tészta. A nyers leveles tésztát fűszerezett galambhússal, tojással, szőlővel és mandulával töltik, kívül az egészet megszórják fahéjjal és cukorral.
  Marokkóban a vendéget défallahnak, vagyis isten küldöttének tekintik. Nemcsak a díszebédek meghívottait bűvölik el vendégszeretetükkel, hanem a vonaton, autóbuszon egyszerű emberekkel kötött ismeretségek is gyakran meghívással végződnek. Ilyenkor rendszerint a nemzeti itallal, a forró zöld mentateával kínálják meg a vendéget, s annak szürcsölgetése közben a tiszteletünkre meggyújtott szantálfa parazsának illatát élvezhetjük.
  A tea egész Marokkóban közkedvelt ital. Két változatát isszák. A berber tea pácolatlan vadmentából készült erős főzet. A marokkói tea könnyebb, enyhén pácolt mentából főzött, zöld színű ital. Sokszor mindkettőt erősen édesítik.
  Italnak tejet, ásványvizet vagy tiszta, behűtött vizet szolgálnak fel. Az ásványvizek közül a szénszavas Oulmést vagy a szénsavmentes Sidi Harazemet említhetjük.

  Mozzarella
  A mozzarella az ún. fiatal sajtféleségek közé tartozik, mégpedig a forrázott és gyúrt sajtok családjába. Legismertebbek a provolone, a caciocavallo és a mozzarella. Mindegyikben azonos a sajtanyag-szerkezete, ám az összetételükben van némi különbség. Az eredeti mozzarella bivalytejből készül, de ma már többnyire tehéntejből érlelik. A sajtot frissen árulják - semmiféle tartósítószert nem tartalmaz. Ennek köszönhető a finomsága, hiszen semminemű adalékanyaggal, ízesítővel nem gazdagítják. A mozzarella születési helyén, Olaszországban pizzasajtként hasznosítják, emellett használják saláták, tészták készítésekor is.
  e-Könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

 • Cikkszám
  9789633648674
Webáruház készítés