Új jelszó kérése
Összehasonlítás
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Termék részletek


Noma Hisashi Kendo tokuhon MOBI harcművészet e-könyv

Noma Hisashi Kendo tokuhon MOBI harcművészet e-könyv
1 990 Ft

Tartalomjegyzék

NOMA HISASHI: KENDŌ TOKUHON (részlet)
1. ELŐSZÓ
2. MIÉRT KENDŌZUNK?
3. SHUGYŌ NO DOTEI – A shugyō folyamata
4. DŌJŌ NO SAHŌ – Viselkedés a dōjōban
5. DŌJŌ KUN JŪKAJŌ – A dōjō szabályai
6. SHINAI NI TSUITE – A shinairól
7. SHISEI - Testtartás
8. ASHI - Lábmunka
9. TŌ NO MOCHIKATA – A kard tartása
10. KIRIKAESHI NO TOKU
11. UCHIKATA – A vágásról
12. KAMAE – Az alaptartások
13. ME NO TSUKEKATA – A látás
14. KAKEGOE – A kiáltás
15. WAZA NI TSUITE – A technikákról
16. MA’AI – A távolságok
17. KATA NI TSUITE – A katáról
18. KEIKO – A kendō gyakorlása
19. KIKAI – Lehetőség a vágásra
20. KAN – Intuitív érzékelés
21. SEN – A kezdeményező erő
22. KEN – TAI – Támadás és védekezés

FÜGGELÉK
I. – Mori Torao élete
II. – Fujimoto Kaoru
III. – Interjú Sumi Masatake hanshival
IV. – Néhány régi kis történet
V. – Interjú Iho Kyotsugu hanshival
VI. – Interjú Nakakura Kiyoshi hanshival
VII. – Takano Shigeyoshi hanshi tanácsai a gyakorláshoz
VIII. – Tanácsok Jigeikohoz
IX. – Kendō Waza összefoglaló
NÉV- ÉS SZÓJEGYZÉK
FELHASZNÁLT IRODALOM

 • Részlet az e-könyvből:

   

  Néhány régi kis történet

  Ebben a részben néhány anekdotát szeretnék feljegyezni, amit edzések előtt vagy után az öltözőben hallottam Yamaji Masanori és Abe Tetsusi senseiektől
  Az első történet Yamaji senseiel esett meg fiatal korában. Mesterükkel, Yamane senseiel mentek valahová, ahol egy nagyon idős mesterrel nyílt alkalmuk gyakorolni. A mester nevét nem tudták, azt mondta, el is felejtették megkérdezni, annyira lefoglalta a figyelmüket az, amit csinált. (Az 1800-as évek végén születhetett az idős sensei.)
  Amikor Yamaji sensei próbált ment vágni és már azt gondolta, hogy sikerült, a mester mindig hirtelen öt centit arrébb mozdult, így nem tudta eltalálni őt. Hasonlóan minden waza, amit próbált, hatástalannak bizonyult. Végül arra jutott, hogy megpróbál taiatarit alkalmazni és nekiszaladt, de ekkor mintha egy szikláról pattant volna vissza, vagy két métert hátra lökődött. Az idős mester egyébként edzésen kívül elég nehezen tudott járni is.
  Yamaji senseinek ez egy különleges, maradandó élmény és azt mondta, hogy ezután már elhitte azokat a fantasztikusnak tűnő történeteket, amelyeket régi nagymesterek kiemelkedő képességeiről írtak, mivel saját magán is tapasztalta.
  Egy ehhez hasonló élményről beszél ebben egy régi interjúban Nakakura Kiyoshi sensei (kendō, iaidō 9.dan). Arról mesél, hogy ő és Haga sensei fiatal korukban nem hitték el, hogy Ueshiba sensei aikidōja nem igazi és próbára akarták tenni, de még az előtt eldobta őket, hogy egyáltalán megragadhatták volna.
  Azután Nyui senseiről mesélt egy kicsit. (Nyui Yoshihiro 9.dan hanshi volt, Ujiie Michio sensei tanára és Chiba sensei egyik tanára, aki híres volt különlegesen laza csukló használatáról. Ő tanított egy olyan csuklóerősítő kirikaeshit, ahol a shinai teljesen vízszintesen mozog, akár men, akár dō vágáskor. Tanítványai közül vagy kb. tizenhatan 8.danosak lettek. Ezt Abe sensei mesélte. Tehát Nyui sensei fiatalkorában talán északra, bányászvidékre utazott kendōzni. Bányászok lévén az ottaniak keménykötésű, erős emberek voltak és gondolták, hogy megleckéztetik az idegent. Az egyikük el is kezdte támadni, Nyui sensei pedig szépen hagyta is, hogy találjon, de a másik egyre erősebben kezdte ütni, mire Nyui sensei megelégelte és egy rövid munetsukival (tsuki a dō felső részére) megállította, aminek az lett a következménye, hogy a másiknak eltört a bordája. Tenouchi, ugyebár.
  Yamaji sensei még azt is mesélte, hogy egyszer azt olvasta Mochida senseiről, hogy egy alkalommal gyakorolt valakivel, aki rosszul fogta a kardot. Mondta neki, hogy hogy fogja, de az csak nem bírt úgy csinálni. Végül Mochida sensei megunta és vágott neki egy kotét, mire eltört a másik karja.
  A shinai bár bambusz és bár nem tűnik olyan veszélyes fegyvernek (pl. egy valódi kardhoz képest), de erős, jó tenouchival elég veszedelmes dolgokra képes.
  Abe sensei mesélt egy másik történetet Chiba senseiről az egyik edzés után. Egyszer Chiba sensei fiatal korában Yamazaki senseiel edzett. (Yamazaki Shōhei volt az Össz-Japán Bajnokságok történetének legidősebb bajnoka, jōdanos, a szintén híres egykori jōdanos Toda senseit győzte le akkor a döntőben. Chiba sensei iszonyatosan gyors katate-kote vágásról híres, amit sok versenyen nem is láttak a bírók. Ugyanakkor elvileg az ő kote vágása kicsit egyedi, nem olyan ortodox, ha lehet így mondani. Yamazaki senseiel gyakoroltak hát és Yamazaki sensei közben megjegyezte, hogy Chiba sensei kote vágása különös, nem jó, nagyon furcsán jōdanozik.
  Chiba sensei természetesen megköszönte a tanácsot. Edzés után mondták Yamazaki senseinek, hogy az a "srác" nem sokkal korábban nyerte meg másodszor, vagy még csak először(?) a Japán Bajnokságot. Yamazaki sensei akkor egy kicsit rosszul érezte magát utána, mert nem is tudta ki volt, akivel gyakorolt.

  (Vachter Ákos)

  e-könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

 • Cikkszám
  9789634741787
Webáruház készítés