Új jelszó kérése
Összehasonlítás
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Termék részletek


Noma Hisashi Kendo tokuhon EPUB harcművészet e-könyv

Noma Hisashi Kendo tokuhon EPUB harcművészet e-könyv
1 990 Ft

A Kenpō titkai nem merülnek ki csupán a Kenpō titkaiban. Ha elértük ezt a tudást, alkalmazhatjuk azt a csatamezőn, a kormányzásban, a diplomáciában, a vallásban, az oktatásban, a kereskedelemben, az iparban, a földművelésben s csak jó fog származni belőle. Ezért mondom azt, hogy a „Kenpō igazsága” része minden teremtmény legvégső igazságának. Nem azt jelenti-e ez, hogy minden emberi tevékenység szoros kapcsolatban áll az egész emberiség létének végső céljával? Ezért én, egyszerűen szólva, úgy gondolom, hogy mindannyiunk létének közös célja az, hogy – az égi hatalmak szándékaival egyetértésben – ezt a földet egy jobb hellyé tegyük. S habár szükségünk lehet arra, hogy a kendōt különböző féleképpen szemléljük, végső soron úgy lehetünk legjobban e közös cél hasznára, ha a kendō értékeit az emberiség legfőbb céljának szolgálatába állítjuk. Jó néhány nézőpontot felsoroltam, de mindezek után sem szabad elfelejteni azt, hogy a kendō nem olyasvalami, amiről elmélkedni kell, sokkal inkább olyasmi, amit gyakorolni kell. Sőt, azt mondhatjuk, hogy a kendō igazi értéke ott mutatkozik meg, ahol az elmélet és a gyakorlat összeforr. Ahogy egy régi mondás tartja: „Amit nem lehet gyakorlatba ültetni, nem létezik az Úton belül.”

 

 • Részelt az e-könyvből:

   

  A technikákról

  Az előző fejezetben foglalkoztunk azzal, hogy hogyan kell vágni a shinaial. A technikákat, melyeket a vágás különféle módozataira használjuk, wazának nevezzük. Más szavakkal, a korábbi fejezet azzal foglalkozott, miként kell egy vágást véghezvinni, ez pedig azokkal a módszerekkel és technikákkal, amelyek segítségével megvághatjuk az ellenfelet.
  A sumōban van 12 lökő, 12 csavaró, 12 hajító, és 12 támadó technika, összesen 48. Azonban ezek csupán az alaptechnikák. Ezek variációinak száma pedig végtelen, ami a kendō esetében is igaz. A lehetséges technikák száma határtalan és meglehetősen nehéz feladat volna megpróbálni leírni mindet.
  Természetesen a technikák tanulmányozása egyéni feladat. Ugyanakkor előnyünkre válhat, főleg shiaiban, ha egy kissé megnöveljük a repertoárunkban található technikák számát. Ennek fejlesztésére a mindennapi edzés során kell törekedni. Emellett szintén hasznos egy olyan technika fejlesztése, amit különösen jól tudunk alkalmazni. Leginkább a 2. és 3. danos tanulók körében tapasztalható jelentős különbség azok között, akiknek van és akiknek nincsen speciális technikájuk. Azt mondhatjuk, hogy azonos edzéstapasztalattal rendelkezők között az, aki különleges technikát alkalmaz, mindig győzni fog. A shōgi mester, Kimura Terao egyszer azt mondta, hogy aki a kezdő szakaszban elsajátít egy speciális erődítményt , annak nyerési esélyei jelentősen megnőnek.
  Ugyanakkor persze, ha valaki túlságosan csak ezekre hagyatkozik, tudása egyoldalú lesz, és bár néhány technika használatában szert tehet bizonyos tudásra, összességében képzettsége szegényes marad. Az ideális az összes technikát a speciális-technika szintjére fejleszteni, mindegyiket tökéletesen tudni, hogy ne legyen olyan, amit nem tudsz alkalmazni.
  Ahogy minden technikának megvan a gyenge pontja, megvan az erőssége is. Ha némelyiket előnyben részesíted, az ugyan eredményezheti erőd növekedését, ugyanakkor nagy hiányosságokat okoz a több technikát illetően. Ha technikai ismereteink széleskörűek és mélyek, nincs olyan szituáció, amit ne tudnánk megfelelően, a hibákat elkerülve kezelni.
  Továbbá, a számos és sokféle waza egy része támadó (sen) és egy másik része hárító és ellentámadó (go). A kettő közül a jóval hangsúlyosabbnak a támadó wazának kell lennie. Ez különösen igaz a kezdők esetében, akiknek arra kell törekedniük, hogy pozitív és közvetlen támadási módokat sajátítsanak el.
  Amellett léteznek egyszeres, dupla, tripla és négyszeres vágások is. Ez a többvágásos technika, más néven renzoku-waza (連続技).
  Takuan Sōhō a Taiaki (太阿記)-ban a következőt írja:

  A kardvívás mestere életet adhat és vehet el. Amikor arra van szükség, hogy elvegye, elveszi azt, amikor pedig arra, hogy életet adjon, akkor megkíméli azt. Hogy ölni kell, vagy élni hagyni, a benső dolga eldönteni.

  A kendō titka, hogy szívvel vágjunk szívre, ilyenkor a konkrét technikára nincs többé szükség. Ugyanakkor vannak olyan lépések, melyeket meg kell tennünk és szintek, melyeket be kell járnunk, ahogyan nem lehet rögtön felszökkenni egy hegy csúcsára sem. A lényegre térve, a kardvívás technikai részének fő célja egyetlen jól irányzott vágással leteríteni az ellenfelet és lecsökkenteni a többszörös technikák szükségességét, jóllehet a gyakorlás korai szakaszában ez nem várható el. Ha az első vágás célt téveszt, azonnal újabbnak kell követnie egészen addig, amíg az ellenfél meg nem áll. Mérkőzés során a renzoku-waza rendkívül hatékony, ezért ennek gyakorlása erősen ajánlott.
  A következő részben megkísérelem összefoglalni a különböző technikákat.

  MEN WAZA
  Kote o semete men – nyomás kotéra, támadás menre. Erős lélekkel gyakorolj nyomást az ellenfél kardjának hegyére, mintha a kotéjára akarnál támadni. Ez a kotéjára vonja az ellenfél figyelmét, gyengeséget okozva ezáltal a menjénél, amit azonmód kihasználhatsz.

  Tsuki o misete men – szúrást imitálni, majd ment támadni. Teljes lelki erővel tégy úgy, mintha szúrni akarnál. Az ellenfél megpróbálja majd hárítani, gyengeséget fedve fel a menjénél, amelyet azonnal megvághatsz.

  Dō o misete men – Hasonlóan a koténál leírtakhoz, vond az ellenfél figyelmét le a dōjára, majd támadj ment.

  Semekomi men – Múld felül az ellenfelet a lelkierőddel, majd ugorj be a megfelelő távolságra. Amint a helyzete megrendül, támadj azonnal ment.

  Harai men – söpörd félre az ellenfél kardját és vágj. Ha az ellenfél védelme erős és nem látsz lehetőséget, söpörd félre a kardját balra vagy jobbra és támadj azonnal ment.

  Debana men (Degashira men) – támadd akkor, amikor az ellenfél támadni készül. Abban a pillanatban, amikor az ellenfél éppen megindítaná a támadását, azonnal vágj ment.

  Hikibana-men – vágj ment abban a pillanatban, amikor visszavonul. Abban a pillanatban, amikor az ellenfél hátralép, lépj be és vágj ment azonnal.

  Nuki men – lépj el az ellenfél kote vágása elől és vágj ment. Amikor az ellenfeled kotét vág, emeld fel a kardod, hogy elkerüld, majd támadj azonnal ment.

  Suriage men – söpörd el az ellenfél kardját és támadj ment. Amint az ellenfél ment támad, a shinogival alulról hárítsd a támadást balra vagy jobbra és vágj azonnal.

  Ōjikaeshi men – Amint az ellenfél ment támad, a csuklód segítségével hárítsd balra vagy jobbra, majd vágj ment. A vágáshoz szükséges balra, vagy jobbra lépni.

  Makiotoshi men – csavard le az ellenfél kardját és vágj ment. Csavard az ellenfél kardját balra vagy jobbra és erősen nyomd le (vagy ettől el is tekinthetsz) és vágj azonnal, amint a kardja kikerül a középpontból.

  Nuki-yoko men – Amint az ellenfél kotéra támad, engedd el a shinait a jobb kezeddel, majd balra lépve támadd a menjének bal oldalát a bal kezeddel. Ezt a technikát a másik irányban is el lehet végezni és mindkét esetben szükséges előrelépni a megfelelő irányban. Ez a technika tsuki támadás ellen is hatékony.

  Semekomi yoko men – Lépj be, mintha kotéra támadnál, vagy vidd le a kensakidat, mintha tsukit akarnál fenyegetni, ezáltal hozz létre gyengeséget az ellenfél menjénél. Azonnal vágj ment az előbbi egykezes technika alkalmazásával. Ne feledkezz meg a helyes hasujiról. Ennél a technikánál fontos a jobb kezet szorosan a hasnál vagy deréknál tartani és a vágás pillanatában a mellkast kifelé fordítani.

  Hanare giwa no men – vágj ment tsubazeriaiból való kihátráláskor.
  Amikor tsubazeriaiban vagy, használd ki az ellenfél gyengeségét és vágj ment, amikor visszavonulsz. A vágásra alkalmas pillanat az, amikor felülkerekedsz ellenfeleden lelkileg, vagy amikor meginog az egyensúlya, illetve amikor szétváltok.
  e-könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

 • Cikkszám
  9789634741596
Webáruház készítés