Új jelszó kérése
Összehasonlítás
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kerékgyártó István: Trüffel Milán_EPUB

Kerékgyártó István: Trüffel Milán_EPUB
1 490 Ft

Kerékgyártó István így beszél a Trüffel Milán című kötetéről:
Hat évig dolgoztam a regényen. Lassan sétálgatva a "források" között. Mednyánszky László tikos naplója éppúgy adalékul szolgált, mint a korabeli éttermek étlapjai. Vagy a színházak, a cirkuszvilág, a mulatók, bordélyok működését bemutató cikkek. Amelyeket olyan szerzők is jegyeztek, mint Ady vagy Kosztolányi. Ám a korszak más újságírói is igényesen adták vissza a hétköznapok tipikus nyelvi fordulatait, szóhasználatát. Így sikerült újrakonstruálni a Monarchia sokszínű, de mára elfeledett nyelvét is.

  • Részletek az e-Könyvből:

    Ezerkilencszázkilenc nyarán Afrikának hátat fordítva - hová legutóbbi csínyem miatt kellett sürgősen távoznom - tele energiával és optimizmussal léptem újra magyar földre. S ez nyilván sugárzott is rólam, mert az abbáziai Quarnero Szálló emeleti teraszán ezzel vágott hátba valaki: Jól látom? Trüffel Milán? Ragyogóan néz ki, barátom! Az elegáns úr Ábrányi Kornél volt, aki még újságíró koromból ismert, o intézte akkoriban a függetlenségi párt sajtóügyeit. Ábrányi! Hát maga?, kérdem ostobán, mint ki mély álomból ébred, s főleg, mert rég beszéltem magyarul. Én, én, Ábrányi, nevet a fickó, és már telepszik is mellém. Most, hogy kormányon vannak, mi lett magából, nagyuram?, kérdem tőle, mert látom tartásáról, ruhájáról, hogy csak arra vágyik, eldicsekedhessék helyzetével. Ne mondja, Trüffel, hogy maga nem tudja, nevet sértődötten. Bocsásson meg, de igazán nem tudom. Hát hol él maga, Trüffel? Most jövök egy hosszabb afrikai útról, felelem. Erre megbocsátja tudatlanságomat, és közli, hogy egy miniszteri tanácsos, a magyar miniszterelnökség sajtófőnöke ül az asztalomnál.

     

    Akkoriban már egyre ritkábban látogattam a Papnövelde utcai könyvtárat, inkább a Kereskedelmi akadémia szomszédságában álló bérpalota környékén sétálgattam. Csinos szakállt ragasztottam, és magamat komoly ügyben eljáró magándetektívnek kiadva, házmesterekkel, szobalányokkal folytattam titkos tárgyalásokat. Jól megfizetve őket, információkat gyűjtöttem egy tisztes család mindennapi szokásairól. Bozóky Aurél miniszteri osztálytanácsos és övéi életét fürkésztem. A két fiúcska iskolai előmenetelét, Ágnes asszony háztartásvezetési tudományát, s a drága mama, özvegy Bozókyné, született Hoffmeister Matild nyári üdülési terveit. Kemény és alapos munkát igényelt e tudásszilánkok összepasszítása, mire kibontakozott előttem egy szörnyen unalmas família elnagyolt kontúrokkal megrajzolt képe. Az igazi finomságok, intimitások azonban hiányoztak. S ekkor a cseléd végre használható hírrel szolgált. Az öreg méltóságos asszony - mármint a főhivatalnok mamácskája - június közepén szokásos balatonfüredi nyaralására indul.

    e-Könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

  • Cikkszám
    Kalli9788081012075
Webáruház készítés