Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Összehasonlítás
Toplista

Fizetési megoldás
Házhozszállítás

Termék részletek


Jászberényi Sándor: Az ördög egy fekete kutya_EPUB

Jászberényi Sándor: Az ördög egy fekete kutya_EPUB

"Beteg vagyok. Lüktet az ér a halántékomban. Az egész idegrendszeremet érzem, minden egyes eremet. Keresztülszövik az agyam. Szorítanak, lüktetnek és fájnak. Cserepes a szám, mintha napok óta nem ittam volna vizet" - így kezdődik Jászberényi Sándor Az ördög egy fekete kutya című novelláskötete, ami ritka sűrűségű és erősségű anyag. Budapest-Kairó - Egy haditudósító naplója címmel jelent meg a Librinél Jászberényi riportkönyve az arab tavaszról, amit újságíróként, haditudósítóként megélt. Abból a könyvből minden kimaradt, ami irodalom, és ami igazán érdekes: Az ördög egy fekete kutya egy valóban remek novelláskötet, erősen megírt történetekkel, morális ügyekkel jórészt arab környezetben.
A novellákban viszonylag tisztán kirajzolódik egy morális téglákból gyúrt világ a tisztán látható szabályaival. Jászberényi szereplői úgy viselkednek, ahogy valószínűleg sokan szeretnénk. A Tahrír téri lövöldözésben odamenni a helyes fotóscsajhoz elhívni egy találkára, menő lenne. Ez az eszement, arcátlan viselkedés nem véletlen: Albert Camus Közönyében van ilyen üresség (ld. A sivatagban reggel hideg van című novella első mondatát: "Apám reggel halott volt"), elidegenedés és magányosság, amivel a novellákban találkozni.
A könyvnek Mad Max-szerű világa van sok porral, mocsokkal, vérrel és alkohollal: a közel-keleti vagy a magyar helyszínek tájleírása egy ponton összeér sivárságukban és díszletnélküliségükben, és lesz ugyanolyan szar mindenhol ("Érezze magát szarul az olvasó" - mondta a szerző a vs.hu-nak.). Ha belül rohad a világ, akkor kívül sem virágzik a pitypang, ezért is nagyon fontos, hogy éli meg belülről az ember saját szűkös terét: valószínűleg ezek a szereplők a világ legboldogabb városát is sötétté, porossá és elviselhetetlenül tűzforróvá tennék. A pokolnak különbözői formái vannak, de Jászberényi mindegyikben otthonosan mozog.

  • Cikkszám
    9786155454899
Webáruház készítés