Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Termék részletek


Dsida Jenő: Magyar karaván Itálián keresztül_EPUB

Dsida Jenő: Magyar karaván Itálián keresztül_EPUB

Végül pedig ne várja senki, hogy holmi Baedecker-pótlóval, útikalauzzal, vagy más effélével szolgálok. Ebben a nemben is vannak igen kiváló magyar könyvek, de különben sem akarhattam ilyent alkotni: hiszen magam is vadidegen voltam Olaszország városaiban.
Hát akkor mi ez a könyv?
Utinapló, lehetőleg hű beszámoló az „Erdélyi Lapok" társasutazásáról, amelyen kétszázhetvenkét erdélyi magyar vett részt. A magyar karaván utazásának krónikája, az utasok kollektív hangulatának - sokszor a saját hangulatomnak is - könnyű, napilapba valókifejezése, néhány villanó észrevétel, a társasutazás humoros epizódjainak párvonalas rajza: ennyi az egész, sem több, sem kevesebb. (Dsida Jenő)

 • Részlet az e-könyvből:

   

  A kipihent utasok jókedve határtalan volt. Féktelen vidámsággal tréfálkoztak a pincérekkel és szobalányokkal. Legnagyobb kedvük abban tellett, hogy olasz hangzás szerint elferdített szavakkal beszéltek az értetlenül bámuló, zavartan mosolygó Kiliánokkal.
  - Faio il labo! - panaszolta az egyik, keserves arcot vágva és fájós lábára mutogatva.
  - Ciocolo il mancio! - köszönt valaki udvariasain egy elegánsan öltözött hölgynek, aki nevetve köszönt vissza:
  - Buon giorno.
  Még mulatságosabb volt annak az utitársnak az esete, akinek szüksége volt kofferére és azért bevitette azokat a szállodába. Közderültséget keltve kiabált ki a fülke ablakán:
  - Hordaro! Hordaro!
  Majd mikor megjelent a hordár, rámutatott két bőröndjére:
  - Chetto ciomaggo!
  A hordár szó nélkül levette a két koffert és indult kifelé.
  - Lám, milyen kitűnően tudok olaszul, - dicsekedett kacagva a mi magyar barátunk. Mire visszafordult a hordár a lépcsőről és csöndesen így felelt:
  - Ördögöt tud, Uram! Én tudok magyarul.
  Düledeztünk a fékevesztett nevetéstől.
  e-könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

 • Cikkszám
  9789633987315
Webáruház készítés