Új jelszó kérése
Termék részletek


Arthur Conan-Doyle: A Négyek jele_EPUB

Arthur Conan-Doyle: A Négyek jele_EPUB
790 Ft

Sherlock Holmes agytekervényeit ismét megdolgoztatják, s bizony ezen briliáns elmének ahhoz, hogy a Négyek jelét megfejtse, ismét szükség van a kokainra. Ugyanis a rejtélyes nyomok inkább csak kuszálódnak az elején: gyermekméretű lábnyomokra akadnak egy olyan házban, melyen behatolási nyom nincs, mégis eltűnt belőle egy kincses ládika. Holmes és Watson doktor London utcáin a tolvajok után erednek, ám a nyomok messzire, Indiába vezetnek... A kötetet Mikes Lajos műfordításában közöljük. Ez a Sherlock Holmes történet hazánkban az Agra kincse címen is megjelent.

 • Részlet az e-könyvből:

   

  Izgatottan felugrottam a székről, s fel-alá bicegtem a szobában.
  - Ez nem méltó önhöz, Holmes! - kiáltottam, hogy elkeseredettségemnek kifejezést adjak. – Ezt nem tételeztem volna fel önről. Nyilván tájékozódott szerencsétlen bátyám sorsa felől, s most azt állítja, hogy valami titokzatos módon szerzett róla tudomást. Azt semmiképpen sem gondolhatja, hogy elhiszem, mindezt ebből a régi órából olvasta ki! Viselkedése kíméletlen, s őszintén szólva egészen közel jár a szemfényvesztéshez.
  - Bocsásson meg, kérem, kedves doktor – felelt Holmes barátságosan. - Én elvont problémaként fogtam fel a dolgot, de közben megfeledkeztem arról, hogy az ügy személyesen és esetleg kínosan érinti önt. Biztosíthatom, hogy amíg át nem adta nekem az órát, azt sem tudtam, hogy önnek bátyja is volt.
  - De hogy a manóba találta ki ezt a történetet, amelynek minden részlete igaz?
  - Csakugyan? Nos, ez részben szerencse is. Én csupán a valószínűségre törekedtem, s nem reméltem, hogy ilyen pontosan rátapintok a valóságra.
  - De az lehetetlen, hogy csak találomra mondta!
  - Nem, nem; én sohasem találgatok. Az egy utálatos szokás, amely gátolja a logikus gondolkodást. Az egész dolgot azért találja csak különösnek, mert sem gondolataim menetét nem követi, sem azokat az apró jeleket nem figyeli meg, amelyek fontos következtetésekre vezetnek. Hogyan alakult ki például az a véleményem, hogy az ön bátyja rendetlen ember volt? Nézze csak meg egyszer jól az óra fedelét. Észre fogja venni, hogy alul két helyen is be van horpadva, s tele van repedésekkel meg karcolásokkal. Ez azt bizonyítja, hogy tulajdonosa az órazsebben más kemény tárgyakat is szokott hordani, pénzérméket vagy kulcsokat. Aki így viseli gondját egy ilyen drága órának, az okvetlenül rendetlen ember. Ennek belátásához nem kell túl sok ész. Az is könnyen feltételezhető, hogy aki ilyen értékes tárgyat örököl, egyébként is vagyonos ember.
  Bólintottam, hogy jelezzem, követem gondolatmenetét.
  - Tudvalevő - folytatta Holmes -, hogy Angliában a zálogházakban a fedél belsejére rá szokták karcolni a beadott órák zálogjegyeinek számát. Nagyítóüvegen át nem kevesebb mint négy ilyen számot láttam, s ez azt bizonyítja, hogy az ön bátyja gyakran volt pénzzavarban, de időnként javultak az anyagi körülményei, mert különben nem válthatta volna ki a zálogtárgyat. Nézze meg az óra belső lapját is! Látja a kulcslyuk körül azt a számtalan kis karcolást? Az mind a kulcs félrecsúszásának a nyoma. Józan ember óráján nincsenek ilyen karcolások, ellenben részegekén rendszerint előfordulnak. Éjjel húzza fel, s kezének remegése nyomot hagy maga után. Van-e mindebben titokzatosság?
  - Világos, mint a nap - válaszoltam. – Bocsássa meg, hogy kételkedtem. Jobban meg kellett volna bíznom az ön csodás tehetségében. Ne vegye zokon, ha megkérdezem, foglalkozik-e most is valamilyen bonyolult ügy tisztázásával?
  - Sajnos jelenleg nem. Ez az oka a kokainnak. Nem élhetek szellemi munka nélkül. Mi mást is tehetnék? Álljak talán az ablakban? A világképe nagyon is borzalmas, elszomorító és lehangoló! Nézze csak, hogy ereszkedik lefelé az a sárga köd, és hogy telepszik meg a fekete házakon! Milyen reménytelen, nyomorult és hétköznapi minden! Mi haszna van az embernek a tehetségéből, Watson, ha nincs lehetősége arra, hogy érvényre juttassa? A gazság mindennapi dolog, a lét mindennapi dolog, s csak a mindennapi tehetségnek akad dolga állandóan.
  Éppen válaszolni akartam, mikor hirtelen kopogtak, és a háziasszonyunk lépett be.
  - Egy fiatal hölgy szeretne beszélni önnel, Mr. Holmes - jelentette be, egy névjegyet átnyújtva lakótársamnak.
  e-könyv a Digi-Book Kiadó gondozásában

 • Cikkszám
  9789633985564
Webáruház készítés